Мораторій має бути хірургічним скальпелем, а не будівельною кувалдою – Богдан Львов

29 липня 2021, 20:24Новини5087

Этот материал также доступен на русском

Заступник голови Верховного Суду оцінив намагання держави навести лад серед запроваджених численних мораторіїв

  • Посилання скопійованоlink copied

Міністерство юстиції України та Проект Європейського Союзу «Право-Justice» презентували ґрунтовне дослідження – Моніторинговий звіт за результатами проведеного аналізу мораторіїв, що ускладнюють виконання судових рішень та застосування процедур банкрутства, і пропозиції щодо зняття цих мораторіїв.

Оцінку цього документу з боку суддівського корпусу зробив заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов.

За його словами, неабияка увага до даного питання викликана тим, що судове рішення, яке не виконується, насправді нікому не потрібне, і лише дискредитує суди та державу.

«Мораторій, безумовно, дуже цікавий інструмент. І велика спокуса у держави, маючи такий дієвий засіб, застосовувати його для досягнення якогось швидкого результату. Але, чи відповідає застосування мораторію задекларованій меті, або як впровадження і підтримання мораторію відбиваються на економіці, на відносинах підприємств, на інвестиційній привабливості – це ніколи не досліджувалось», – зазначив голова КГС.

Він повідомив, що судами неодноразово розглядаються справи, в яких містяться вимоги щодо визнання більшості мораторіїв неконституційними. У Верховному суді перебуває щонайменше два звернення від судів нижчих інстанцій, які просять Верховний суд звернутися з приводу мораторіїв до Конституційного суду України.

Заступник голови Верховного Суду вірить, що Моніторинговий звіт вплине на подальше визначення державної політики. І сам факт створення такого звіту – це вперше, коли держава визнає проблему.

«За звітом в Україні діє 24 мораторії. Такий інструмент, на наш погляд, має бути хірургічним скальпелем, а не будівельною кувалдою. І якщо колись і має бути застосованим, то, в першу чергу, виключно за цільовим призначенням, і, по-друге, на дуже обмежений час, щоб не руйнувати економічні відносини в державі», – підкреслив Богдан Львов.

Він також висловив сподівання, що Моніторинговий звіт – це дуже важливий перший крок, який в умовах дефіциту грошей у держави, все ж таки, більш ніж інші заяви, свідчить про наміри держави побудувати цивілізований ринок.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мораторій

Статті • Стягнення боргiв
Обмеження щодо продажу майна повинні залишаються виключно для державних підприємств, що мають стратегічне значення для держави

Мораторій

Статті • Стягнення боргiв
Мораторії вже не слугують своїй первісній меті - цілям захисту інтересів держави

Мораторій

Статті • Стягнення боргiв
Вже розроблений план дій щодо вирішення проблеми невиконання рішень судів стосовно суб’єктів, що перебувають у власності держави

Мораторій

Статті • Стягнення боргiв
Після 21 квітня 2021 року банки, фінансові установи та інші кредитори отримають право звернути стягнення на майно, що було в іпотеці за валютним кредитом.