Коли держава націоналізує Альфа Банк Україна та за скільки потім зможе продати

14 листопада 2022, 17:32Новини1214

Этот материал также доступен на русском

Станом на 1 жовтня капітал банку складав 8,6 млрд грн

  • Посилання скопійованоlink copied

Альфа банк Україна можуть націоналізувати вже до кінця 2022 року. Необхідність подиктована падінням ліквідності банку і неможливістю російських власників його докапіталізувати.

Аналітики вважають банк привабливим активом в разі подальшого продажу.

6 жовтня Верховна рада прийняла закон про націоналізацію системно-важливих банків в період воєнного стану. Всього в Україні 14 таких банків, Альфа — один з них. Та лише серед його власників є російські бізнесмени Михаїл Фрідман, Пьотр Авен та Андрій Косогов. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну всі вони опинилися під санкціями в США, Британії та Україні.

Вже у жовтні Фрідман повідомив НБУ про готовність віддати банк державі або ж докапіталізувати на $1 млрд. Ця сума включає потребу у $500−600 млн на дотримання нормативу адекватності капіталу та ресурс для збільшення кредитування, розповів згодом голова наглядової ради Альфа Банку Роман Шпек. Але такий сценарій малоймовірний. Після новин про докапіталізацію посол України в США Оксана Маркарова зазначила: США сподіваються на синхронізованість санкцій України, зокрема, що мають поширюватися і на Альфа Банк. Враховуючи це НБУ, навряд, буде йти на зустріч російським акціонерам.

Станом на середину листопада банк поступово втрачає ліквідність через відтоки коштів клієнтів, за фактичної відсутності можливостей щодо її підтримання. Середні показники щоденних відтоків становлять 100−200 млн грн на день та збільшуються внаслідок негативних сигналів в інформаційному полі. Тож рішення про націоналізацію буде ухвалюватися при перших ознаках наявності проблем з проведенням платежів та/або виконанням зобов’язань перед вкладниками.

Поки що нормативи Альфа Банку перебувають у нормі, але на межі допустимого, як у капіталу (Н2 — 11,1% на 01.10.22 р), так і ліквідності (NSFR — 108,7% на 01.10.22 р), повідомив НВ Бізнес керівник аналітичного напрямку інвесткомпанії Millstone&Co Андрій Приходько.

Шпек зазначив, що необхідні обсяги докапіталізації будуть зрозумілі вже після завершення війни або ж її активної фази. «На сьогодні вони трохи менші, виходячи з якості кредитного портфелю, але, підкреслю, що війна ще не закінчилася. Зі свого боку менеджмент на основі експертизи команди та пріоритетів, які визначив уряд, підготував пропозиції щодо участі банку в активному кредитуванні відновленні/відбудові відповідних галузей економіки, інфраструктури, соціального життя країни тощо», — сказав він.

Націоналізація відбуватиметься згідно закону Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану.

Відповідно до його положень, банк буде визнано неплатоспроможним через втрату ліквідності та переданий до ФГВФО. Держава в особі Міністерства фінансів України зможе стати власником банку, купивши його акції за 1 гривню. При цьому банк продовжуватиме працювати у звичному режимі за власною бізнес-моделлю. На клієнтів банку цей процес не вплине.

На відміну від кейсу Приватбанку, націоналізація відбуватиметься без докапіталізації.

Після націоналізації Альфа банком буде проданий стратегічному інвестору.

Аналітики вважать, що Альфа банк має ефективну бізнес-модель, розвинуті операційну та ІТ-платформи, що може зацікавити стратегічного інвестора, зокрема з іноземним капіталом.

Андрій Приходько з Millstone&Co вважає роздрібний бізнес Альфа Банку привабливим активом, оскільки у роздробі Альфа порівнянна за кількістю клієнтів, випущених карток, та обсягом кредитного портфеля з Монобанком.

На його думку, ризики майбутнього інвестора пов’язані насамперед із корпоративним портфелем, причому це стосується усіх українських банків — основні скелети у шафі у вигляді прихованих NPL закопані саме тут. «Альфа Банк також був у процесі абсорбування проблемного портфеля Укрсоцбанку», — зазначив він.

За словами Приходько, оскільки зараз ринку в Україні немає, тобто немає угод зі злиття та поглинання банків, то й про ринкову вартість говорити зараз навряд чи можливо. «Малоймовірно, що якийсь стратегічний інвестор захоче інвестувати в український банківський сектор за умов воєнного стану. Можна хіба що припускати, скільки такий банк буде коштувати після війни. За умови відновлення світової економіки та сентименту інвесторів, а також грамотного управління банком після націоналізації такий банк цілком може коштувати більше капіталу», — вважає він.

Станом на 1 жовтня капітал банку складав 8,6 млрд грн.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.