Кодекс України з процедур банкрутства змінив усю філософію банкрутства, – суддя ВС

15 червня 2021, 13:42Новини222

Этот материал также доступен на русском

З уведенням у дію Кодексу України з процедур банкрутства суттєво змінився початок процедури банкрутства, а саме підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство.

  • Посилання скопійованоlink copied

Таку думку висловив суддя-спікер Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Сергій Жуков під час онлайн-семінару «Практика ВС щодо відкриття провадження у справі про банкрутство», організованого Радою адвокатів Харківської області, – повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Як зазначив суддя КГС ВС, з уведенням у дію Кодексу України з процедур банкрутства суттєво змінився початок процедури банкрутства, а саме підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство. Водночас між нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та КУзПБ існує суттєва відмінність у підставах, умовах та суб’єктах відкриття провадження у справі про банкрутство.

Крім того, коли був чинний Закон про банкрутство, процедура банкрутства виникала тоді, коли вичерпані всі можливості одержання заборгованості за допомогою позовного провадження чи іншого досудового вирішення. У випадку застосування КУзПБ у разі відсутності належного виконання господарського грошового зобов’язання кредитор має право, окрім звернення до суду з позовом до боржника, скористатися можливістю застосування щодо такого боржника процедур, передбачених цим Кодексом, для задоволення своїх кредиторських вимог у тому випадку, коли відсутній спір про право, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження.

Під час семінару Сергій Жуков детально зупинився на особливостях відкриття провадження у справі про банкрутство.

Як зазначив доповідач, відкриття провадження у справі про банкрутство можливе як за ініціативою кредитора або кредиторів, так і за ініціативою самого боржника.

При відкритті провадження у справі про банкрутство за ініціативою кредитора важливою умовою є відсутність спору про право щодо вимог кредитора, за заявою якого відкривається провадження у справі про банкрутство.

Відкриття провадження у справі про банкрутство за ініціативою боржника відбувається за умов: загроза неплатоспроможності такого боржника; наявність у боржника майна, достатнього для покриття витрат, пов’язаних із провадженням у справі про банкрутство.

У свою чергу керівник боржника задля уникнення негативних для себе наслідків у вигляді солідарної відповідальності за борги боржника зобов’язаний подати заяву про банкрутство в порядку та строки, що визначені приписами статей 4, 8, 34 КУзПБ.

Крім того, Сергій Жуков на прикладі низки актуальних постанов судової палати з розгляду справ про банкрутство КГС ВС проаналізував важливі питання особливостей відкриття провадження у справах про банкрутство щодо юридичних осіб.

Детальніше з презентацією можна ознайомитися за посиланням.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом