Проекти та інновації

ФДМУ вперше рекласифікував об’єкт оренди, визнавши його єдиним майновим комплексом

9 серпня 2021, 18:47Новини368

Этот материал также доступен на русском

У складі об’єкта оренди налічується майно різних типів: виробничо-лабораторний корпус, основні засоби, нематеріальні активи, база відпочинку, автомобілі та інше.

  • Посилання скопійованоlink copied

Фонд державного майна України вперше здійснив рекласифікацію об’єкта державної нерухомості, договір оренди якого продовжується на онлайн-аукціоні. Тип об’єкта був змінений з «індивідуального визначеного майна» на «єдиний майновий комплекс» (ЄМК), зазначає ФДМУ.

Так, йдеться про майно державного підприємства «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування», яке було передано в оренду як єдиний майновий комплекс за договором від 29 грудня 2004 року.

Як зазначається, згодом суд за позовом орендаря змінив предмет договору. Суд визначив, що замість єдиного майнового комплексу предметом договору має стати «індивідуально визначено майно». 8 квітня 2021 року вказаний договір мав бути продовжений на онлайн-аукціоні. Однак ФДМУ скасував цей аукціон з метою підготувати цей об’єкт до передачі в оренду за новою процедурою, передбаченою новим орендним законодавством.

У складі об’єкта оренди налічується майно різних типів: виробничо-лабораторний корпус, основні засоби, нематеріальні активи, база відпочинку, автомобілі та інше.

Так, 1 лютого 2020 року набув чинності Закон України «Про передачу в оренду державного і комунального майна». Серед іншого, Закон забороняє передавати в оренду нерухоме майно державних підприємств із визначеним цільовим призначенням і гарантує переможцям аукціонів право на використання об’єкта оренди на власний розсуд, крім випадків коли в оренду передається єдиний майновий комплекс державного підприємства. У такому разі Закон дозволяє вимагати від орендарів зберігати цільове призначення майна, скажімо, для виробництва машин та устаткування. Крім того, Закон забороняє Фонду здавати в оренду основні засоби, які не є нерухомістю, крім випадків коли вони передаються в оренду у складі єдиного майнового комплексу.

У ФДМУ провели аналіз норм нового законодавства про оренду, а також положень договору оренди індивідуально визначеного майна ДП «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування» і дійшли висновку щодо його приналежності саме до типу об’єктів «ЄМК».

Водночас наприкінці липня на виконання рішення ФДМУ про рекласифікацію об’єкта оренди орендар і ФДМУ закріпили новий статус майна в додатковій угоді до договору оренди. Одночасно була приведена у відповідність відсоткова ставка, за якою майно передано в оренду внаслідок чого вона змінилась з 10 до 12% річних згідно з новою Методикою розрахунку орендної плати за державне майно встановленої Постановою КМУ від 28 квітня 2021 р. № 630 «Деякі питання розрахунку орендної плати за державне майно». Місячна орендна плата за договором, відповідно, зросла з 397,07 тис. грн до 476,5 тис. грн на місяць.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чимало з державних підприємств залишилися виключно на папері, не працюючи десятиліттями і накопичуючи борги

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чи реально отримати 8 мільярдів від приватизації у 2022 році?

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як буде працювати новий сервіс автоматичної оцінки та як безкоштовно дізнатися оціночну вартість квартири, будинку, земельної ділянки чи будь-якої іншої нерухомості.

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як гарантовано виграти приватизаційний аукціон та чому неможливо купити перемогу за хабар

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чим малі порти України можуть бути цікавими для інвесторів та чому приватизація цих об’єктів дозволить залучити інвестиції у їхній розвиток

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Влада i люди
Нового керівника ЧМП міністр інфраструктури Владислав Криклій призначив 30 квітня 2021 року