Для перевезення загиблих на фронті купили авторефрижератори – на 3 мільйони дорожче через подушки безпеки

2 червня 2023, 11:44Новини166

Этот материал также доступен на русском

Ще до початку аукціону одна з фірм скаржилась на вимогу щодо подушок безпеки, вважаючи її дискримінаційною.

  • Посилання скопійованоlink copied

ДП «Реінтеграція та відновлення» замовило три авторефрижератори для перевезення тіл загиблих на фронті. 19 травня за результатами тендеру укладено договір з ТОВ «Завод спеціального обладнання» на 14,24 млн грн. Про це, як пишуть “Наші гроші”, повідомляється в системі «Прозорро».

Замовили авторефрижератори вантажністю три тонни на шасі Hyundai EX8 по 3,95 млн грн за штуку. На тендері була пропозиція від ТОВ «Укр трак» на 3 мільйони дешевше, але замовник відхилив цю пропозицію через відсутність в запропонованих авто JAC N120 подушок безпеки водія і системи допомоги при старті вгору EHS. Ще до початку аукціону одна з фірм скаржилась на вимогу щодо подушок безпеки, вважаючи її дискримінаційною.

«Враховуючи те, що, наскільки відомо з загальнодоступних джерел, на вантажних автомобілях виробниками не практикується встановлення подушки безпеки для водія через конструктивні особливості як кабін вантажних автомобілів взагалі, так розміщення водія відносно керма у кабіні, рекомендуємо виключити цю дискримінаційну вимогу яка до неможливості звужує коло учасників закупівлі, що суперечить самим принципам проведення закупівель».

Але замовник відмовився задовольняти вимоги учасника, посилаючись на «Закон про охорону праці» та аргументуючи це тим, що водіям доведеться працювати в місцях біля фронту, тож вони зобовʼязані створити безпечні умови праці.

«Наші гроші» проаналізували усі договори на авторефрижератори, які доступні в системі «Прозорро» і зʼясували, що така умова постійно була в тендерних вимогах замовників, до того ж різні постачальники продавали різні авторефрижератори за такими умовами тендеру.

Таким чином, наявність в автомобілі подушки безпеки водія і системи EHS коштували державі 3 мільйони гривень на трьох машинах.

«Реінтеграція та відновлення» вдруге замовляють автотранспорт такого виду. У квітні купили сім авторефрижераторів з вантажністю 890 кг на шасі Renault Master L3H1. Договір на 18,93 млн грн уклали з тим самим постачальником ТОВ «Завод спеціального обладнання» з ціною 2,25 млн грн за штуку.
Довідково

Держпідприємство «Реінтеграція та відновлення» Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зареєстроване у квітні 2020 р. Серед завдань – облаштування КПВВ, забезпечення гарячої лінії для інформування населення в окупації, тощо. Наразі Держпідприємством керує Наталія Сергеєва.

ТОВ «Завод спеціального обладнання» з 2022 року володіє Аркадій Брюков. З того ж року він володіє «Укр-спец-маш». Обидві фірми разом з ТОВ «Альтер-компаніз» проходять в кримінальному провадженні про розтрату державних коштів на ремонті шкільного автобуса ПАЗ-3205 у 2018 р. Тоді трьома фірмами володіли Никифоров Сергій, Турченяк Олександр та Турченяк Тамара. Турченяк Олександр в 2010 був депутатом Черкаської облради від партії «Фронт змін», в 2014 і 2015 роках балотувався від «БПП», але не пройшов. Турченяк Тамара у 2015 р. також балотувалась від «БПП» по мажоритарці і також не пройшла. З 2017 по 2019 роки працювала радницею міського голови Черкас.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?