Альо, Мінюст? Дзвінок 1. “Коли відбудеться наступний іспит для арбітражних керуючих”

9 квітня 2021, 10:56Новини1309

Этот материал также доступен на русском

Відтепер представники Міністерства юстиції братимуть участь у спецпроєкті ІА “Борг.Експерт” під назвою “Альо, Мінюст?” Найбільш оперативна відповідь – на найбільш актуальні питання

  • Посилання скопійованоlink copied

Відтепер представники Міністерства юстиції братимуть участь у щотижневому спецпроєкті ІА “Борг.Експерт” під назвою “Альо, Мінюст?” Найбільш оперативна відповідь – на найбільш актуальні питання. Представники спільноти можуть залишати свої запитання у коментарях під цією новиною або на нашій сторінці у Фейсбук. Цього разу “на дроті” була Валерія Коломієць, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції. І вона відповіла на такі запитання.

Чому Мін’юст змінив графік складання кваліфіспиту арбітражних керуючих?

Про це багато хто говорить, але чомусь відкрито не запитав ніхто, крім медіапорталу Борг.Експерт. Отже, власне, чому у Міністерства юстиції виникло питання змінити цей графік? Графік був затверджений і опублікований на нашому сайті, в які дати протягом 2021 року має бути проведено вказаний іспит. Але нещодавно ми провели аудит і перевірили питання, за якими власне і складається вказаний іспит. Під час цієї перевірки ми виявили ряд недоліків і зрозуміли, що з поваги, в тому числі до майбутніх арбітражних керуючих і для ринку загалом, необхідно привести в порядок якісь з цих запитань, так і в тому числі надати можливість майбутнім арбітражним керуючим з ними ознайомлюватись. Власне тому, своїми силами, на сьогоднішній момент ми переглянули майже всі запитання. Так само ми будемо звертатися до нашої кваліфікаційної комісії, аби колеги, усі члени і учасниці цієї комісії могли ознайомитися з даними питаннями, внести свої пропозиції, корективи, можливо, якісь коментарі. І вже після цього, коли буде опрацьовано якісно наша пропозиція по запитанням усіма членами кваліфікаційної комісії, будуть затверджені вказані питання, тоді ми вже зможемо повернутися до графіку проведення іспитів. Або якщо ми не встигнемо до наступного числа, а це 19 травня 2021 року, або спільно з комісією напрацюємо інший, зручний для всіх план, або проведемо наступний іспит вже літом. Але повторюся, що це все залежить від того, наскільки швидко і якісно комісія зможе опрацювати список запитань.

Чи систематизується / аналізується Мін’юстом судова практика по «дисциплінарних справах», і чи можна вже говорити про усталеність в цьому питанні?

Вона, безумовно, є, оскільки комісія плідно працює вже більше року. Більше того, якщо взяти всю кількість рішень, які були нами прийняті не на користь арбітражних керуючих, насправді на сьогодні в судах перебуває не більше 10, навіть 5 відсотків справ, в яких власне арбітражні керуючі, яких було притягнуто до того чи іншого виду відповідальності, все ж таки не погодилися з нашими рішеннями. Тобто, як ви розумієте, з об’єктивністю і законністю наших рішень, все ж таки ринок більш менш погоджується. Але більшість в комісії все ж належить представникам ринку, які були обрані на з’їзді Національної асоціації арбітражних керуючих України, і тому логічно, що в тих чи інших випадках ця більшість все ж таки може “переламати” всі аргументи членів комісії, які представляють Мінюст , в тому числі аргументи мене як голови. Але, в принципі, якщо ми стикнемося з подібними випадками, де побачимо суб’єктивність, неоднакове застосування практики, неоднаковість підходів до тих чи інших арбітражних керуючих аби більше того, ми побачимо, що подібні рішення оскаржуються в судах і результати оскарження показують неправоту, ми одразу будемо розповідати про такі кейси для більш широкого публічного обговорення на ринку, оскільки власне прозорість роботи дисциплінарної комісії, як частини, яка представлена міністерством, так і частини яка делегована ринком, це, напевно, одна з найбільших запорук взаємної довіри і абсолютно адекватних результатів нашої роботи.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу
За кордономОгляд ЗМІ
Сьогодні, 10:43 • Новини • За кордоном

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

Мінюст

Статті • Влада i люди
Продовжити термін дії закордонного паспорту, який вже був продовжений раніше, неможливо

Мінюст

Статті • Влада i люди
Шлях до рівноправного партнерства професійної спільноти і держави легким не буває

Мінюст

Статті • Влада i люди
Робоча група була і залишається максимально відкритою до усіх пропозицій та форм співпраці

Мінюст

Статті • Влада i люди
За останні роки кількість справ про банкрутство зменшується, на відміну від числа бажаючих стати арбітражними керуючими

Мінюст

Статті • Влада i люди
Деякі банки відмовляються надавати виконавцям інформацію про номери рахунків боржника та сум коштів, які наявні на рахунках боржника