Відбудову будинку на Салтівці спочатку замовили за 120 млн по завищених цінах, але потім самі знизили кошторис на 7 млн

11 січня 2024, 12:46Новини110

Этот материал также доступен на русском

Спочатку договір із фірмою уклали на суму 120 млн грн, але того ж дня вартість зменшили додатковою угодою на 7 млн грн – до 113 млн грн. Оновлений кошторис не опублікований.

  • Посилання скопійованоlink copied

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту ЖКГ Харківської міської ради 15 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Айер Скай» відновлення житлового будинку в Салтівському районі за 113 млн грн. Про це, як пишуть Наші гроші, повідомляється у системі «Прозорро».

Згідно експертного звіту від ТОВ «Інститут експертно-технічних рішень у будівництві», це дев’ятиповерховий панельний будинок із сімома під’їздами, який був серйозно пошкоджений внаслідок бойових дій.

До кінця 2024 року мають виконати аварійно-відновлювальні роботи (капітальний ремонт) багатоквартирного житлового будинку по вул. Бучми, 32.

Спочатку договір із фірмою уклали на суму 120 млн грн, але того ж дня вартість зменшили додатковою угодою на 7 млн грн – до 113 млн грн. Оновлений кошторис не опублікований.

У початковій підсумковій відомості ресурсів найбільша сума припадала на металопластикові віконні та балконні блоки – 29 млн грн (тут і далі ціни та суми вказано з ПДВ). Це чверть суми договору в 120 млн грн. Їх врахували по 6 838 грн/кв. м, не вказавши ніяких технічних характеристик. З експертного звіту відомо лише, що склопакети мають бути двокамерними.

Ще 4,36 млн грн ішло на теплоізоляційні плити Техновент товщиною 100 мм щільністю 80 кг/куб. м по 6 237 грн/куб. м. Судячи зі щільності, це вид Техновент Стандарт. В інтернет-магазині виробника такі плити зараз продаються по 324 грн/кв. м. Отже, упаковка площею 2,16 кв. м коштує 699 грн. Вона має об’єм 0,216 куб. м. У перерахунку ринкова ціна складає 3 238 грн/куб. м, що вдвічі дешевше за початкову кошторисну ціну Харківської міськради.

Крім того, 2,93 млн грн припадало на такі ж плити без назви Техновент по такій самій ціні.

Також 3,52 млн грн відводилось на секційні біметалеві радіатори Альтермо глибиною 80 мм по 724 грн за секцію. Неясно, якого виробника мали на увазі – українського «Алтермо» чи китайського «Alltermo», але на ринку обох можна знайти дешевше. Харківський магазин «Тепло та вода» пропонує українські радіатори Алтермо ЛРБ по 480 грн за секцію, що на третину дешевше. Китайські радіатори Alltermo Bimetal 500/80 трапляються в інтернет-магазинах по 301350 грн, а Alltermo Redux – по 344 грн за секцію, що вдвічі дешевше.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі у них треба було підтвердити наявність обладнання та матеріально-технічної бази в Харкові, а також кваліфікованих працівників. Натомість аналогічний досвід не вимагався.

Дніпровською «Айер Скай» володіє та керує Дмитро Косик із Нікополя. За даними системи «YouControl», до 2020 року засновником і директором цієї фірми був Максим Георгійович Гладкий із Покрова. Особа з такими ПІБ керує дніпровськими ТОВ «Фірма «Альянс Груп» і ТОВ «Фірма «Імперія Трейд» Наталії Однорогової (обидві припиняються з 2017 року). Ще раніше фірма «Айер Скай» належала тодішньому директору Дмитру Мiтченку з Дніпра.

Із 2020 року по червень 2023 року фірма натендерила на Дніпропетровщині 49 млн грн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення