Проекти та інновації

Університет державної фіскальної служби прагне стати базовим навчальним закладом для діючих і майбутніх арбітражних керуючих

18 березня 2021, 14:48Новини507

Этот материал также доступен на русском

Процес підготовки та підвищення кваліфікації арбітражних керуючих відбувається у багатьох вищих навчальних закладах країни.

  • Посилання скопійованоlink copied

Між університетом та Національною асоціацією арбітражних керуючих України встановлені партнерські стосунки, закріплені у підписаному Меморандумі про співпрацю.

Процес підготовки та підвищення кваліфікації арбітражних керуючих відбувається у багатьох вищих навчальних закладах країни. Проте немає жодного вузу, який би підходив до питань сфери банкрутства ґрунтовно і системно. Таким вузом хоче стати Університет державної фіскальної служби України (УДФСУ), що розташований у місті Ірпінь. Він відомий також як колишня національна податкова академія.

Про серйозність намірів свідчить укладений 17 березня між УДФСУ та Національною асоціацією арбітражних керуючих України (НААКУ) Меморандум про співпрацю. Обидві сторони назвали започатковане партнерство перспективною та важливою справою.

Підписання Меморандуму відбулось за ініціативи завкафедри господарського права та процесу Наталії Никитченко та професора кафедри Віктора Крикуна.

Мотивація освітян

Від співпраці з професійною спільнотою арбітражних керуючих в ірпінському університеті очікують, за словами в.о. ректора Антона Монаєнка, певної синергії у розвитку даної професії. Адже, не секрет, що сьогодні немає освітньої спеціальності «Арбітражний керуючий». Ними стають або юристи, або економісти, після проходження спеціальних курсів, стажування та складання окремого іспиту.

Існуючі реалії можна, і необхідно змінити, вважає керівник УДФСУ.

По-перше, необхідно привернути увагу до проблем, з якими стикаються у своїй діяльності арбітражні керуючі, шляхом проведення на базі університету профільних круглих столів та конференцій за участю як науковців, так і провідних практиків. Університет готовий надавати для цього свою базу на безкоштовній основі.

По-друге, необхідно залучати професорсько-викладацький склад університету до роботи в Науково-консультаційній раді при НААКУ. Науковці, таким чином, отримають можливість зблизька ознайомитися з проблемами, актуальною юридичною практикою процедур банкрутства, і це дасть змогу в подальшому запровадити отримані знання в освітній процес.

В результаті, якщо співпраця науковців і практиків виявиться успішною, а також потреби ринку вимагатимуть збільшення кількості арбітражних керуючих, можна буде перейти до створення окремої спеціалізованої кафедри, і, можливо, до ліцензування окремої спеціальності в Міністерстві освіти та науки, а також розробки та акредитації відповідної освітньої програми.

«Вирішувати як діяти буде сам університет, адже за законом про вищу освіту усі вищі освітні заклади є автономними у своїй діяльності. Тому ми зможемо самостійно визначати, керуючись певними показниками на ринку праці, яких фахівців потребує національна економіка. І як прийде час, ми будемо готові до підготовки професійних арбітражних керуючих для потреб України», – переконаний Антон Монаєнко.

Інтерес професійної спільноти

НААКУ також зацікавлена у налагодженні більш глибоких професійних зв’язків із вузом-партнером.

Як вважає в.о. голови Національної асоціації Олександр Бондарчук, для спільноти арбітражних керуючих це важливо, оскільки до якості професійних знань та навиків представників професії на сьогоднішній день існує чимало претензій, як з боку суддів, кредиторів, так і з боку державного регулятора в особі Міністерства юстиції. Тому пропозиція Університету державної фіскальної служби надати свої ресурси, професорсько-викладацький склад, методичні та методологічні розробки для популяризації професії арбітражного керуючого мегацікава.

«На мій погляд, ми отримали унікальну пропозицію для нашої унікальної професії та унікальної сфери права. Наша співпраця принесе користь усім – мова йде про комплексний підхід та розуміння суті діяльності арбітражного керуючого», – зазначає Олександр Бондарчук.

Як практично виглядатиме співпраця

Згідно укладеного Меморандуму, основною ланкою взаємодії між УДФСУ і НААКУ буде Навчально-науковий інститут права, що працює в структурі університету. За словами директора інституту, професора Василя Топчія, базовою кафедрою для реалізації базових положень Меморандуму визначена кафедра господарського права та процесу. Її керівник – д.ю.н., професор Наталя Никитченко, – спеціально для ІА «Борг-Експерт» розповіла про подальші плани.

«У нас на кафедрі існує освітньо-професійна програма під назвою «Управління господарсько-правової діяльності». Цього року вона акредитована на рівень «В», що дає нам можливість готувати магістрів. В межах програми викладаються питання банкрутства, публічних закупівель, тобто ті знання, які необхідні арбітражному керуючому», – розповіла керівник кафедри.

Для збільшення обсягу спеціальних знань на кафедрі готові в рамках діючої освітньої програми деякі дисципліни змінити, підкоригувати, або поглибити. Скажімо, кількість годин викладання теми банкрутства збільшити в кілька разів. Все це не потребуватиме повторної акредитації програми у Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти.

Більш радикальні зміни на нинішньому етапі поки що не бажані, адже немає впевненості, що студенти, які збираються продовжити навчання на магістерській програмі, захочуть вчитися виключно на арбітражного керуючого. Їх може відлякати дуже звужена спеціалізація такого навчання.

Таким чином, для початку, вирішили сконцентруватися на таких освітніх продуктах, призначених арбітражним керуючим:

  • Курси підвищення кваліфікації для вже діючих арбітражних керуючих.
  • Викладання спеціальної програми підготовки для випускників університету, які отримали диплом магістра з управління господарсько-правовою діяльністю. Потім вони проходитимуть необхідне стажування і складатимуть іспити згідно вимог законодавства.

Очільник НААКУ Олександр Бондарчук, висловив побажання, щоб програми, які викладаються діючим арбітражним керуючим з метою підвищення кваліфікації, носили конкретний характер.

«Коротка програма присвячена тому, наприклад, як працювати реєстрами кредиторських вимог, набагато корисніша, ніж загальна теорія, яку нам начитують раз на два роки», – підкреслив він.

А от чи вийде створити окрему спеціальність «Арбітражний керуючий» – покаже час.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень