“Укртрансгаз” відсудив 843 млн грн у “Дніпропетровськгазу”

16 січня 2023, 10:11Новини395

Этот материал также доступен на русском

“Дніпропетровськгаз” входить у групу “РГК” (Регіональна газова компанія), пов`язану з Дмитром Фірташем.

  • Посилання скопійованоlink copied

08.12.2022 Госпсуд Дніпропетровської області частково задовольнив позов “Укртрансгазу” до “Дніпропетровськгазу” (в справі №904/5877/19) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 843,1 млн грн (з яких 712,8 млн грн – заборгованість за послуги балансування обсягів природного газу, решта суми – пеня, 3% річних, інфляційні втрати), – повідомляє Finbalance.

“Укртрансгаз” вказував на наявність у “Дніпропетровськгазу” негативних місячних небалансів газу за період з липня 2018 року по лютий 2019 року, які, на думку позивача, виникли у відповідача внаслідок безпідставного відбору ним з газотранспортної системи (ГТС) газу для покриття його власних виробничо-технічних витрат без подання таких обсягів природного газу до ГТС та внаслідок несанкціонованих відборів з газорозподільної системи відповідача газу споживачами, у яких в спірні періоди не було жодного постачальника природного газу.

Як писав Finbalance, 22.09.2022 Госпсуд Дніпропетровської області частково задовольнив позов ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” (ОГТСУ) до “Дніпропетровськгазу” (в справі №904/7327/21) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 309 млн грн.

Згідно з судовими матеріалами, йшлося про заборгованість з оплати щодобових негативних небалансів за лютий-березень 2021 року, а також в частині оплати за перевищення замовленої потужності у вказаний період.

“Дніпропетровськгаз” входить у групу “РГК” (Регіональна газова компанія), пов`язану з Дмитром Фірташем.

Це підприємство називали одним з тих операторів газрозподільних мереж, арештовані активи яких за нещодавнім рішенням суду були передані в управління для АРМА, а за рішенням Кабміну вони мають бути передані в управління від АРМА до групи “Нафтогаз”.

“Укртрансгаз” (з групи “Нафтогазу”) до 1 січня 2020 року управляв українською газотранспортною системою Однак після завершення анбандлінгу цю функцію виконує “Оператор ГТС” (у жовтні-2021 заявляв про борг обл- і міськгазів зі відібраний газ на 10,9 млрд грн, у т.ч. групи “імені” Фірташа – на 7,7 млрд грн).

Раніше “Укртрансгаз” повідомляв, що учасники ринку заборгували йому за негативні небаланси у 2016-2019 роках 43,6 млрд грн. При цьому держкомпанія подала 68 позовів на 45,4 млрд грн (з урахуванням штрафних санкцій).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною