Проекти та інновації

Татуювання із золотом миттєво відстежує рівень стресу

22 березня 2023, 08:45Новини173

Вчені також створили дві S-подібні золоті стрічки, що знаходяться на долоні та забезпечують передачу даних із татуювання на наручний годинник

  • Посилання скопійованоlink copied

Дослідники з Техаського університету в Остіні розробили тимчасове «електронне татуювання» для долоні, яка миттєво відстежує збудження та стрес за допомогою електропровідності шкіри.

Електронне татуювання – надійний спосіб відстежувати емоції людей з такими станами, як тривога чи депресія.

Експеримент показав, що татуювання трималося на долоні протягом 15 годин, доки випробувані займалися повсякденними справами, такими як керування автомобілем, їжа та фізичні вправи. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications.

Електронне татуювання на долоні – тимчасове. Вчені також створили дві S-подібні золоті стрічки, що знаходяться на долоні та забезпечують передачу даних із татуювання на наручний годинник. Вони надсилають дані на смартфон бездротовою мережею. Золоті стрічки дуже тонкі, всього 750 нанометрів завтовшки. Для довідки: товщина аркуша паперу складає близько 100 000 нанометрів.

Ілюстрація електронного татуювання у вигляді змії, прикріпленої до долоні. Надано: Техаський університет в Остіні

Наншу Лу, професор Техаського університету в Інженерній школі Кокрелла в Остіні, заявила, що електронне татуювання дозволить пацієнтам відстежувати рівень стресу, не використовуючи громіздкого медичного обладнання.

«Наше татуювання ультратонке і невидиме, але механічно воно досить стійке, щоб витримати всі види діяльності», — пояснює автор дослідження.

Коли люди відчувають сильні емоції, еккрінні потові залози наповнюються, роблячи шкіру електропровіднішою. Татуювання відстежує рівень стресу в тій частині тіла, де зосереджено найбільше таких залоз на долоні. За словами вчених, пристрій надасть власнику більш точні свідчення стресу, ніж смарт-годинник.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
путін власноруч і публічно, якщо не знищив вибудований роками імідж професійного борця з міжнародним тероризмом, то суттєво зашкодив йому

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби