Суд відкрив справу про банкрутство “сонячної” компанії Клюєвих

10 листопада 2021, 11:21Новини145

Этот материал также доступен на русском

Згідно з судовими матеріалами, ініціатор цієї процедури – Промінвестбанк.

  • Посилання скопійованоlink copied

09.11.2021 Госпсуд Київської області відкрив провадження в справі №911/2977/21 про банкрутство ТОВ “Бора Солар”.

Згідно з судовими матеріалами, ініціатор цієї процедури – Промінвестбанк, – повідомляє Finbalance.

Разом з тим, 22.09.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Промінвестбанку на ухвалу Госпсуду суду Київської області від 31.08.2020 і постанову Північного апеляційного госпсуду від 25.11.2020, якими банку було відмовлено в задоволенні клопотання про відкриття провадження в справі №911/2043/20 про банкрутство ТОВ “Лєннет Солар”.

18.03.2021 Верховний Суд також відмовився задовольнити скаргу Промінвестбанку в справі №911/1922/20, у рамках якої Промінвестбанку тоді не вдалося домогтися запуску процедури банкрутства ТОВ “Каліпсо Солар”.

Раніше вказані три кримські компанії пов’язували з групою Activ Solar і братами Клюєвими. Разом з тим, в групі Activ Solar заперечували свій зв’язок з Клюєвими.

У своїх скаргах Промінвестбанк просив суд також визнати вимоги до ТОВ “Каліпсо Солар” на 428,2 млн грн, до ТОВ “Бора Солар” – на 272,2 млн грн, до ТОВ “Лєннет Солар” – на 212,5 млн грн.

Свої вимоги банк мотивував нездатністю згаданих структур погасити наявну заборгованість за договорами про надання банківської гарантії від 2012 року, згідно з якими Промінвестбанк як банк-гарант за дорученням відповідачів (принципалів) надав на користь China National Building Materials and Equipment Import & Export Corporation гарантію, що забезпечує виконання своїх зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами.

Як писав Finbalance, згідно з матеріалами Шевченківського райсуду м. Києва, СБУ здійснювало досудове розслідування в кримінальному провадженні №22017000000000288, у рамках якого було встановлено, що в 2012-2013 років банк, підконтрольний російському Внєшекономбанку [тобто Промінвестбанк], надав кредити на понад 166 млн євро для поповнення обігових коштів ряду кримських підприємств-виробників сонячної електроенергії: ТОВ «Канарі Солар», ТОВ «Лєннет Солар», ТОВ «Каліпсо Солар», ТОВ «Кларіон Солар», ТОВ «Бора Солар».

Як зазначалося, ці позики було отримано для укладення контрактів з China National Building Materials and Equipment Import and Export Corporation (CNBM) на поставку обладнання для сонячних електростанцій (фотогальванічні елементи та комплектуючі). Крім цього, як забезпечення виконання умов зовнішньоекономічних договорів, укладених між вказаними підприємствами та CNBM, банк надав гарантії на 213,9 млн євро.

Як зауважувалося, на фоні російської окупації/анексії Криму ТОВ «Лєннет Солар», ТОВ «Каліпсо Солар», ТОВ «Канарі Солар», ТОВ «Кларіон Солар» та ТОВ «Бора Солар» перестали виконувати умови кредитних угод та зовнішньоекономічних договорів, що «стало підставою для виплат банком за банківськими гарантіями на користь CNBM КНР накопичених зобов`язань на суму понад 68,2 млн євро за 2014-2015 роки» (цитата).

Крім того, інформувалося, що 02.03.2016 Промінвестбанк переуступив борг на понад 69 млн євро за кредитними угодами з вказаними кримськими підприємствами російській компанії ООО «КапиталЮгИнвест» [була пов`язана з “Внєшекономбанком”; нинішня назва – ВЕБ.РФ] з дисконтом біля 90% (згадувалася сума 7,6 млн євро).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів