Правління Toshiba схвалило пропозицію про викуп техногіганта за 15 мільярдів доларів

23 березня 2023, 16:16Новини360

147-річний конгломерат, який на момент закриття ринку в четвер коштував 1,8 трлн ієн ($14 млрд), буде придбаний Japan Industrial Partners

  • Посилання скопійованоlink copied

147-річний конгломерат, який на момент закриття ринку в четвер коштував 1,8 трлн ієн ($14 млрд), буде придбаний Japan Industrial Partners, фондом, який очолює консорціум з 20 компаній, включаючи групу Orix, Chubu Electric Power і виробника мікросхем Rohm.

На піку минулого року, коли очікувалися більш високі пропозиції від Bain Capital та інших світових фондів прямих інвестицій, ринок оцінював Toshiba в 2,5 трлн єн.

Затвердження угоди знаменує собою кінець восьмирічної саги, що включала в себе бухгалтерський скандал, спробу делістингу та розпродаж найціннішого активу компанії – бізнесу з виробництва флеш-пам’яті, тепер відомого під назвою Kioxia. Під час потрясінь Toshiba зіткнулася з одним з найбільш озлоблених протистоянь акціонерів в історії японських корпорацій.

Угода, якщо її підтримають найбільш активні акціонери Toshiba, призведе до делістингу компанії – долі, якої вона ледь уникла у 2017 році, коли провал її атомного бізнесу в США поставив її на межу банкрутства“, – пише видання.

Як наслідок фінансових труднощів, у 2017 році Toshiba вирішила здійснити екстрену емісію нового капіталу на суму 5,4 млрд доларів США в рамках угоди, розробленої Goldman Sachs. Угода кардинально змінила реєстр акціонерів Toshiba, поповнивши його низкою агресивних іноземних фондів-активістів, які закликали компанію знайти кращі способи розблокування вартості.

Протягом останніх шести років найбільшим акціонером Toshiba був Effissimo Capital Management, таємний фонд, що базується в Сінгапурі і керується японськими менеджерами, який чинив сильний тиск на Toshiba протягом усього часу.

Toshiba почала збирати пропозиції з весни минулого року, спочатку привертаючи інтерес найбільших світових фондів викупу. Але в жовтні JIP був обраний кращим учасником торгів, і жоден інший фонд не подав обов’язкової пропозиції про купівлю компанії.

Японський фонд раніше вже купував активи таких груп, як Sony та Olympus, але він не має досвіду купівлі цілої компанії такого розміру, як Toshiba.

У лютому конгломерат повідомив про гірші, ніж очікувалося, результати: квартальний операційний прибуток впав майже на 90%. Операційний директор Горо Янасе подав у відставку після того, як аудитори виявили, що він неодноразово подавав звітність про витрати на розваги без зазначення імен, що є порушенням правил компанії.

Toshiba відмовилася коментувати рішення ради директорів.

Нагадаємо:

Японська технологічна корпорація Toshiba отримала пропозицію про викуп компанії за 15 млрд доларів від консорціуму на чолі з японською приватною інвестиційною компанією Japan Industrial Partners. Угода може стати найбільшою в країні.

Джерело

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?