Колізії та конфлікти

Мінюст націлений розірвати «замкнутий цикл» корупції в лавах приватних виконавців

29 березня 2021, 20:16Новини1595

Этот материал также доступен на русском

У квітні 2021 року будуть внесені зміни до Порядку проведення перевірок приватних виконавців, що дозволять більш оперативно реагувати на порушення в цій сфері.

  • Посилання скопійованоlink copied

Коли в ЗМІ говорять, що у “Мінюсту – стрес від непокори приватних виконавців, і тому там бажають судитись з Асоціацією приватних виконавців“, така інформація не зовсім відповідає дійсності. Про це у розмові з головним редактором ІА «Борг.Експерт» Сергієм Козловим заявив заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

«Не йдеться про жоден конфлікт зі спільнотою, навпаки декілька разів на місяць у нас постійно проходять або наради, або зустрічі, триває діалог. Однак, дійсно, існує певне непорозуміння з окремими приватними виконавцями, в тому числі й з тими, хто входить до керівного складу Асоціації приватних виконавців», – повідомили в Мінюсті.

Непорозуміння ці виходять за межі судового позову, й не можуть та й не могли охоплюватись ним одним, бо позов стосується виключно різного трактування прес-конференції «Проблема дисциплінарної практики Міністерства юстиції щодо приватних виконавців», що відбулася 15.02.2021. А до вектору протистояння «Мінюст (Гайченко) – Асоціація (окремі приватні виконавці» відноситься значно більше подій. Зокрема, йдеться й про значні медійні атаки як проти особисто А.Гайченка, так і Державної виконавчої служби та Мінюсту в цілому (зокрема, в «жовтій» пресі писалось навіть про замовний та проплачений конфлікт з політиком Г.Балашовим, хоча жодного такого конфлікту насправді не існує). Й про тіньову діяльність так званого «Кооперативу». Й про корупційну схему вибивання боргів по всій Україні. Саме з наміром Андрія Гайченка покінчити з усім вищепереліченим й пов’язується певна напруга у сфері приватного виконання.

Андрій Гайченко

Зокрема, в стінах Мінюсту не розуміють, як деякі приватні виконавці можуть в сукупності вести стільки проваджень, скільки знаходиться у підпорядкуванні, наприклад, цілого Печерського району м. Києва. А.Гайченко назвав і конкретні прізвища (усі – виконавчий округ м. Києва): Юхименко О.Л. (28042 проваджень на виконанні), Клітченко О.А. (23717), Дорошкевич В.Л. (23025), Клименко Р.В. (22992), Павелків Т.Л. (21377). Ніхто не говорить, що така кількість справ – ознаки злочину, проте все одно такі цифри виглядають фантастичними, бо середньостатистичний виконавець суто технічно не зможе опрацювати більше аніж 30 справ на день. А щоб досягти показників 20 тис й вище, то в день потрібно опрацьовувати 300 справ і більше, що, звичайно, можливе лише за умови, коли доступ до Автоматизованої системи виконавчого провадження розмножений на флешках, і одночасно з виконавцем над справами працюють десятки студентів. «Ні про яку якість, рівень та відповідальність в таких випадках годі й говорити», – впевнений А.Гайченко.

Про певний конфлікт зі спільнотою приватних виконавців стали говорити лише тоді, коли відносно перелічених вище осіб в Мінюсті вирішили провести планові перевірки. Але, за дивним збігом обставин, більшість з «підозрюваних» приватних виконавців відразу взяли лікарняний. І таким чином перевірки вдалось відтермінувати, бо відповідно до Порядку проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.10.2018 № 3284/5, перевірки проводяться «з обов’язковим повідомленням приватного виконавця про час і місце проведення перевірки не пізніш як за 10 днів до її початку» (ст. 34 ЗУ «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»). Дивні «лікарняні», за словами А.Гайченка, протримались лише 24 години, бо доступ «хворих» до АСВП відновився вже наступного дня. Крім того, заступник Міністра юстиції відверто сказав, що були спроби «виміняти» перевірки на припинення медійних атак. Щоправда, без уточнення від кого та коли саме були такі пропозиції.

Відкидають у Мінюсті й звинувачення у тому, що Дисциплінарна комісія приватних виконавців перетворилася “на справжній каральний орган” чи навіть “інквізицію”. “Насправді, до ДК дуже часто потрапляють одні й тіж самі виконавці. Більше 90% приватних виконавців взагалі не мають жодних проблем з “дисциплінаркою”, – повідомляють у стінах відомства.

Щодо діяльності так званого «Кооперативу», то в Мінюсті натякають на те, що існує певна спорідненість ряду приватних виконавців, нотаріусів та фінансових компаній, що займаються скупкою боргових зобов’язань. «Гіпотетично це виглядає так: житомирський нотаріус по одеському клієнту пише виконавчий напис на будь-яку київську адресу, щоб справа потрапила до потрібного виконавця. За законом начебто все правильно: адже виконавець не повинен перевіряти, добросовісно нотаріус помилився з округом чи ні. Але якщо дивитись на ситуацію в комплексі, то з’ясується, що всі ці люди тісно пов’язані. І «виконують» вони стягнення за боргами, які скуповує одна й та ж сама фінансова компанія». Існує припущення, що таку схему «придумали» й реалізували деякі «попередники» з числа колишнього керівництва Мінюсту.

“Рано чи пізно, ми все одно розірвемо цей «замкнутий цикл» корупції. Це буде не тільки справедливо по відношенню до боржників, але й стосовно самих приватних виконавців, адже такі кричущі порушення принципу територіальності залишають колег з регіонів без роботи”, – зазначили у Міністерстві.

Зокрема, вже у квітні 2021 будуть внесені зміни до Порядку проведення перевірок приватних виконавців, що дозволять більш оперативно реагувати на порушення в цій сфері.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Жодних виключень для виконання судових рішень Постанова НБУ не передбачає...

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
На кінець 2022 року доступ до АСВП мають 253 приватні виконавці, або ж 89% від загальної кількості діючих

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Реальну вартість арештованого майна в ході аукціону визначає ринок