Зверніть увагу

Кредит, лізинг чи розстрочка: як краще придбати авто?

4 червня 2021, 09:00Новини653

Этот материал также доступен на русском

Основна різниця між придбанням авто в кредит чи за лізинговою схемою полягає у тому, коли саме здійснюється оформлення права власності.

  • Посилання скопійованоlink copied

Представники банків, автодилери та експерти лізингового ринку порадили українцям, як краще придбати автомобіль у 2021 році. Відповідна експертна дискусія відбулася у ході онлайн-ефіру, організованого ЛІГА.Money.

У заході взяли участь заступник голови правління банку Форвард Андрій Прусов, директор з роздрібних продажів та маркетингу ВіДі Автосіті Олексій Горбань та генеральний директор Асоціації лізингодавців України Марина Масіч.

За словами Андрія Прусова, більшість рішень щодо залучення автокредитів покупці ухвалюють саме в автосалонах.

“Спочатку споживач обирає машину та вирішує, чи буде він купувати автомобіль, на який вже є гроші, чи трохи краще авто, на яке грошей поки не вистачає і необхідно скористатися послугою кредитування”, – зазначив він.

Банкір додав, що основна різниця між придбанням авто у кредит чи за лізинговою схемою полягає у тому, коли саме оформлюється право власності.

У першому випадку (кредитування) право власності відразу буде оформлено на покупця авто, а у другому (лізинг) – власником залишатиметься лізингова компанія до здійснення покупцем останнього платежу за договором лізингу.

“У нас люди звикли ставитися до автомобіля, як до своєї власності. Думаю, у майбутньому найбільше буде саме кредитних договорів на придбання авто, коли право власності відразу належатиме водієві. А лізинг матиме свою нішу там, де мова йде про авто для бізнесу. Що стосується того, за якою схемою вигідніше придбати авто – думаю, це приблизно однаково…Якби було суттєво дешевше взяти авто у лізинг – усі брали б у лізинг, якби було дешевше взяти в кредит – ніхто б не користувався послугами лізингових компаній”, – сказав Андрій Прусов.

Як зазначила Марина Масіч з Асоціації лізингодавців, придбання авто у лізинг здійснюється наступним чином. Спочатку клієнт звертається до лізингової компанії і вона купує для нього авто (або пропонує автомобіль з тих, що в неї вже є у власності). Потім клієнт проходить свого роду кредитний комітет, в деяких компаніях це займає 2-3 дні, а в деяких – 2-3 години, підписує договір лізингу та стає користувачем автомобіля.

“Сплачуєте невеликий аванс та починаєте користуватися обраним легковим чи вантажним автомобілем”, – сказала Марина Масіч.

За її словами, відмінність між лізингом та придбанням автомобіля в кредит полягає не лише у тому, коли саме оформлюється право власності.

“Разом з автомобілем ви отримуєте від лізингової компанії набір сервісів: автомобіль є оформленим, застрахованим, є сервіс заміни колес у разі необхідності та в залежності від сезону, навіть сервіс заміни самого автомобілю на час його ремонту, а також GPS-послуги і таке інше”, – зазначила гендиректор Асоціації лізингодавців.

Крім того, якщо стається страховий випадок, користувач авто не залишається один на один зі страховою компанією.

“Оскільки власником авто залишається лізингова компанія, то саме вона веде переговори зі страховою компанією, а страховий випадок врегульовується дуже швидко та якісно”, – сказала Масіч.

Також у разі, якщо після здійснення останнього платежу за лізинговим договором користувач авто хоче отримати сучаснішу модель, він може не оформлювати право власності на вже виплачену машину, а взяти в лізинг бажаний сучасніший автомобіль.

За лізинговою схемою в Україні продається близько 13% автомобілів.

Як зазначив Олексій Горбань з ВіДі Автосіті, ще одним механізмом придбання авто є так званий Trade-in.

“Важливою є поява офіційного Trade-in. До 2020 року Trade-in існував лише на папері. Trade-in – це коли ви повертаєте дилеру свій колишній автомобіль, дилер приймає це авто як первинний внесок за нову машину, а різницю між вартістю цих автомобілів ви оплачуєте власними грошима, або ж за рахунок кредиту. Це один з ключових інструментів, який допомагає автомобільному ринку зростати”, – сказав він.

Горбань додав, що зараз великі гравці (автодилери) за рахунок власних можливостей не пропонують придбання авто у розстрочку. Здебільшого мова йде про кредитування через банки, які є партнерами автодилерів.

“Не треба також забувати, що є ще один гравець на ринку – це імпортери автомобілів, представники виробників. Вони зацікавлені у створенні умов, за яких продукція (автовиробників – ред.) буде продаватися швидше. Тому вони домовляються з банками про спільні програми. Так з’являються програми, які є майже розстрочкою, а фактично ж це кредитування під 0,1% річних”, – пояснив представник ВіДі Автосіті.

Що ж стосується автодилерів, то вони найчастіше пропонують на вибір клієнта кредитні пропозиції від кількох різних банків.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?