Інформування про проведення аукціону з продажу майна банкрута: постанова ВС

29 листопада 2021, 14:12Новини486

Этот материал также доступен на русском

Положення Закону про банкрутство не містять імперативної вимоги для потенційних учасників аукціону дізнаватися про майбутні аукціони з продажу майна банкрута виключно з сайту ВГСУ.

  • Посилання скопійованоlink copied

Постановою Касаційного Господарського суду у складі Верховного Суду від 11 листопада 2021 року у справі № 12/133-09 встановлено правову позицію у справі щодо інформування про проведення аукціону з продажу майна банкрута, зазначає Правова Константа.

Так, судом встановлено, що підставами для визнання результатів аукціону недійсними є недодержання ліквідатором або організатором аукціону вимог Закону про банкрутство щодо його проведення, зокрема, порядку визначення початкової вартості майна, яке підлягає реалізації в ліквідаційній процедурі, проведення конкурсу та визначення організатора аукціону, оприлюднення оголошення про проведення аукціону та вимог до його змісту, порядку допуску до участі в аукціоні, дотримання строків та часу проведення аукціону, порядку проведення аукціону (повторного, другого повторного аукціону).

Порушення порядку організації будь-якого з вказаних елементів доказування, а саме: правил, які визначають процедуру підготовки та проведення аукціону; правил, які регулюють сам порядок проведення аукціону; правил, які стосуються оформлення кінцевих результатів аукціону, є підставою для визнання результатів аукціону недійсними в цілому.

Як зазначається, положення ст. 58 Закону про банкрутство не містять імперативної вимоги для потенційних учасників аукціону дізнаватися про майбутні аукціони з продажу майна банкрута виключно з сайту Вищого господарського суду України або відразу з обох, визначених цією статтею сайтів (Вищого господарського суду України та міністерства юстиції України).

Тому здійснення публікації про проведення аукціону з продажу майна банкрута на сайті Вищого господарського суду України та на сайті Міністерства юстиції України з різницею у два дні, свідчить про недостатність часу для можливості потенційним учасникам аукціону взяти участь у ньому, відповідно і для забезпечення конкурентноздатних умов його проведення, а також про дискримінацію потенційних учасників аукціону.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Часто єдиним ефективним способом призначити особі її заслужену пенсію за віком є лише звернення до суду

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Погане фінансування судів завжди негативно позначається на їх функціонуванні та оперативності

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Крім того, судді розповіли і про закордонний досвід щодо процедури банкрутства та порівняли його з українським

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Норми законодавства, які допускають неоднозначне або множинне тлумачення, завжди трактуються на користь особи