Зверніть увагу

Які основні тонкощі овердрафтів, що надаються банками за віртуальними картками?

13 квітня 2021, 10:09Новини329

Этот материал также доступен на русском

Може виникнути і несанкціонований овердрафт, причому незалежно від того чи встановлений ліміт дозволеного овердрафту.

  • Посилання скопійованоlink copied

З англійської “овердрафт” (overdraft) перекладається як «короткостроковий кредит» (over – понад, draft – проект). У будь-якому банку без запинки розкажуть, що надається він виключно «благонадійному клієнту понад його залишок на поточному рахунку в цьому банку в межах заздалегідь обумовленої суми». Банк як би дає трошки в борг. На практиці це виглядає як перевитрата коштів на картковому рахунку, що може виявитися корисним резервом для незапланованих випадків. Тобто банк довіряє клієнтові не тільки тим, що випускає кредитну карту, але і надає якусь кредитну суму, якою можна користуватися в форс-мажорних обставин, але не більше того, – пише Простобанк.

У яких випадках власник віртуальної карти може скористатися дозволеним овердрафтом сам того не підозрюючи? Від чого залежить розмір ліміту дозволеного овердрафту? Коли власник віртуальної карти може випадково перевищити дозволений овердрафт і скористатися несанкціонованим овердрафтом?

Режим карткового рахунку для віртуальної карти нічим не відрізняється від звичайної платіжної картки, тому овердрафти, що надаються за таким рахунком, також нічим не відрізняються і їх розмір залежить тільки від кредитоспроможності клієнта і готовності банку надати овердрафт.

Звичайно, якщо тарифний пакет віртуальної карти передбачає оплату річного обслуговування і по картці визначений овердрафт, то можлива ситуація, коли людина потрапить в овердрафт, своєчасно не сплативши цю комісію банку, а ось оплатити послугу, яка коштує більше, ніж у неї є коштів на карті, без наявності овердрафту неможливо.

Може виникнути і несанкціонований овердрафт, причому незалежно від того чи встановлений ліміт дозволеного овердрафту. Одним з таких випадків може стати списання коштів з рахунку, коли операція відбувалася за кордоном, і виникнути такий овердрафт може саме через різницю курсів валют на момент здійснення покупки і момент списання коштів з карткового рахунку, а між двома цими подіями може пройти до двох тижнів, за які курс може істотно змінитися.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі