Зверніть увагу

Гарантії за вкладами: у які строки можна отримати виплати від ФГВФО?

6 травня 2021, 09:22Новини167

Этот материал также доступен на русском

Ліквідація банку може тривати до трьох років, а ліквідація системно важливого банку – до п’яти років.

  • Посилання скопійованоlink copied

Якщо банк, у якому фізична особа має депозит, визнано неплатоспроможним, отримати гарантовані державою виплати (до 200 000 грн на одного вкладника) можна впродовж періоду ліквідації цього банку. Про це йдеться у роз’ясненні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, – пише ЛІГА.Money.

Особливості процесу

Під час роботи у неплатоспроможному банку тимчасової адміністрації вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами та за договорами банківського рахунку (карткові рахунки тощо).

Виплата гарантованої суми відшкодування за договорами банківського рахунку здійснюється тільки після отримання Фондом у повному обсязі інформації про операції, здійснені відповідною платіжною системою (внутрішньодержавною або міжнародною).

Як можна отримати відшкодування?

Фонд здійснює виплату коштів вкладникам відповідно до загального реєстру (переліку вкладників банку, які мають право на відшкодування) через банки-агенти.

Перелік банків-агентів розміщений на сайті ФГВФО у розділі “Банки-агенти Фонду”.

Надсилати до Фонду заяви чи будь-які інші документи для отримання відшкодування за вкладом не потрібно.

Виплата відшкодування може бути здійснена уповноваженому представнику вкладника. Для цього у банку-агенті йому необхідно пред’явити паспорт, ідентифікаційний код та довіреність, засвідчену у встановленому законодавством порядку (нотаріально засвідчену копію довіреності) на отримання коштів.

Інформація про дату початку виплат розміщується на офіційному сайті Фонду, на сайті неплатоспроможного банку, публікується в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр”.

Як довго може тривати ліквідація банку?

Ліквідація банку може тривати до трьох років (а ліквідація системно важливого банку – до п’яти років).

Фонд гарантування вкладів має право продовжити строк управління майном (активами) банку та строк задоволення вимог кредиторів у разі виникнення обставин, що унеможливлюють здійснення продажу майна (активів) банку та задоволення вимог кредиторів, на весь час існування таких обставин.

Перелік обставин, які є підставою для продовження Фондом строку ліквідації банку, наведений у статті 44 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.

ФГВФО завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день подання документів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб для внесення запису про ліквідацію банку як юридичної особи.

Куди можна звертатися у разі виникнення питань?

Отримати відповіді на ті чи інші питання вкладники можуть, звернувшись на “гарячу лінію” Фонду гарантування вкладів за номером телефону 0 800 308 108.

Крім того, необхідну інформацію можна знайти на сайті Фонду та на сайті банку, що ліквідується.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки