Колізії та конфлікти

До другого півріччя 2022 року ціна на житло в Києві значно зросте – експерт

24 червня 2021, 15:50Новини719

Этот материал также доступен на русском

Усереднена ціна квадратного метра на ринку житлової нерухомості столиці до середини наступного року може побити рекорди середини 2000-х.

  • Посилання скопійованоlink copied

До другого півріччя 2022 року ціна на житло в Києві значно зросте і, можливо, дійде до рівня докризового 2008 року. Таку точку зору висловив СЕО девелоперської компанії ENSO Раміль Мехтієв.

Усереднена ціна квадратного метра на ринку житлової нерухомості столиці до середини наступного року може побити рекорди середини 2000-х, коли середня вартість квадратного метра досягала $3000, – пояснює Раміль Мехтієв. – Причин тому кілька. До загальної тенденції планомірного зростання ціни на нерухомість, яку ми спостерігаємо з 2014 року, додається і дефіцит робочої сили, і тотальне подорожчання будматеріалів“.

Подорожчання ключових для будівельників товарів, таких як бетон, арматура, пластик, який використовують для труб і вікон, відбувається вже досить тривалий час. Основна причина – відновлення провідних економік світу після коронавірусної кризи. Наприклад, Китай, який забезпечує 64% світового попиту на залізну руду і 46% на сталь, потроху знижує виробництво сировини, одночасно збільшуючи обсяг її споживання. Все це загрожує ще більшим подорожчанням металопрокату, який відіграє значну роль в собівартості українського будівництва.

Аналіз ситуації демонструє, що ми рухаємося до тієї ціни на ринку нерухомості, яку фіксували до кризи 2008 року, – каже Раміль Мехтієв. – Зараз забудовники вже отримують будматеріали за новими цінами, а ринок нерухомості ще на це не відреагував повною мірою. Тому зростання до кінця цього року буде поступовим, але безперервним. Як ситуація складеться далі – лише припущення, але я схиляюся до того, що нас чекає подальше подорожчання“.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму