Держрезерв позбавиться запасів «шапок-ушанок» та іншого незатребуваного майна

8 листопада 2023, 12:12Новини121

Этот материал также доступен на русском

Також реалізації підлягає зерно врожаїв 2007-2018 років, що зберігається на потужностях Держрезерву. Визначені терміни зберігання зерна державного резерву – 2 роки.

  • Посилання скопійованоlink copied

Незатребуване майно, що зберігається в Держрезерві і термін зберігання якого закінчився, буде реалізоване на конкурсних засадах. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 7 листопада 2023 року.

Так, згідно з рішенням Уряду на торгах будуть реалізовані шапки з штучного хутра для військовослужбовців, закладені до Держрезерву на початку 2000-х років. Але з 2017 року наказом Міноборони введені нові правила носіння військової форми. «Шапки-ушанки» не відповідають цим новим вимогам, отже не будуть затребувані військовими.

Також реалізації підлягає зерно врожаїв 2007-2018 років, що зберігається на потужностях Держрезерву. Визначені терміни зберігання зерна державного резерву – 2 роки. Враховуючи, що якість зерна дедалі погіршується, а отже його вартість – зменшується, зволікання з реалізацією загрожує державі більшими збитками.

Нарешті буде реалізоване на конкурсних засадах незатребуване моторне масло М-63/10D, термін зберігання якого також завершується.

«Реалізація незатребуваного майна, термін зберігання якого закінчився, дозволить державі заощадити кошти, які сьогодні витрачаються на його зберігання. Фактично, майна, яке виявилося непотрібним замовникам навіть в умовах війни, що само по собі показово. Натомість надходження від продажу дозволять нам освіжити та поповнити запаси Держрезерву. Будуть придбані матеріальні цінності з актуальної номенклатури, яка відповідає вимогам сучасності, потребам держави та замовників», – зазначив заступник Міністра економіки Ігор Фоменко.

Нагадаємо, нині триває реформа держрезерву, головною метою якої є створення сучасної, ефективної та раціональної системи державних резервів. 16 грудня 2023 року набуває чинності Закон України «Про державні резерви», який є одним з ключових для реалізації реформи. Серед ключових змін що запроваджуються реформою, зокрема:

  • Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.
  • Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.
  • Запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (в т. ч. зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.
  • Впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.
  • Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву – виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.
  • Запроваджується єдиний реєстр державних резервів, посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т. ін.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму