Банки просять згорнути програму «5-7-9»

9 серпня 2021, 15:12Новини445

Этот материал также доступен на русском

Форум провідних міжнародних фінансових установ надіслав лист до Нацбанку та Мінфіну з проханням «обмежити реалізацію програми «Доступні кредити 5−7−9%».

  • Посилання скопійованоlink copied

Форум провідних міжнародних фінансових установ, членами якого є 12 міжнародних банків, що працюють в Україні, надіслав лист до Нацбанку та Мінфіну з проханням «обмежити реалізацію програми «Доступні кредити 5−7−9%». Про це йдеться у статті на Економічній правді, зазначає Мінфін.

Так, у листі голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук від імені всіх членів форуму заявив, що наразі бюджетні кошти витрачаються переважно «не на підтримку бізнесу, що постраждав від карантину та не на фінансування інвестиційних проєктів чи створення нових робочих місць, а на поповнення оборотних коштів платоспроможного бізнесу».

«Якщо за даними Райффайзен Банку скласти типовий портрет учасника програми, то це буде наявне підприємство сільського господарства, що отримало антикризовий кредит або рефінансування. Здебільшого подібні підприємства є доволі стійкими, не зазнали значних втрат від згортання ділової активності у 2020 році та намагаються легально зменшити видатки від фінансової діяльності», — зазначається в листі.

За даними Мінекономіки, на 2 серпня частка підприємств агросектору, які оформили пільгові кредити від початку роботи програми, сягає 46%. Левову частину цих кредитів видавали на початку цього року в період посівної.

У листі наголошується, що якщо залишити програму працювати так і надалі, то вона нестиме низку ризиків як для самих позичальників, так і для економіки в цілому.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.