Проблемні боргиКолізії та конфлікти

Аукціон з продажу головного офісу банку Аркада не відбувся через судові тяганини

5 березня 2021, 10:00Новини138

Этот материал также доступен на русском

Головний офіс банку «Аркада» та земельна ділянка під ним повинні були реалізуватися через «англійський» аукціон Фонду гарантування вкладів з продажу майнових прав.

  • Посилання скопійованоlink copied

4 березня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планував реалізувати ключовий актив банку «Аркада» — його головний офіс у центрі Києва. Проте торги не відбулися через уточнення права власності на цю споруду і земельну ділянку. Про це повідомляє Мінфін.

Головний офіс банку «Аркада» та земельна ділянка під ним повинні були реалізуватися через «англійський» аукціон Фонду гарантування вкладів з продажу майнових прав. Натомість у системі «ProZorro.Продажі» констатується, що торги не відбудуться (прийом заявок тривав до 20:00 3 березня).

«У державному реєстрі відсутній запис про право власності банку, тривають судові спори», — уточнює ФГВФО.

Стартова ціна на лот становила 971,1 млн грн. Мінімальний крок підвищення ціни — 1% (9,71 млн грн). Гарантійний внесок — 97,1 млн грн. Цей актив виставлявся на торги вперше.

Нагадаємо, 01.02.21 Печерський райсуд м. Києва зняв арешт з головного офісу банку «Аркада» (площею 14,1 тис. кв. м) та земельної ділянки під ним (площею 0,53 га). Крім того, суд відмовився задовольнити клопотання ліквідатора банку «Аркада» про забезпечення позову до Олега Неліна в справі № 757/52482/20-ц і накладення арешту на головний офіс банку «Аркада» й земельну ділянку під ним. У цьому позові ФГВФО просить суд застосувати наслідки нікчемності правочину через скасування реєстрації права власності та припинення визнання права власності на нерухоме майно.

10 вересня 2019 року київський забудовник «Будеволюція», пов’язаний з «Аркадою», отримав позику в розмірі 260 млн грн від Олега Неліна, колишнього помічника «регіонала» Миколи Злочевського. На забезпечення кредиту банк Аркада передав власний офіс і земельну ділянку під ним.

Несвоєчасне обслуговування боргу забудовником дозволило кредитору переоформити на себе право власності на будівлю та землю. Це сталося 21 липня 2020 року. Ще через 10 днів Нелін передав нерухомість в іпотеку третій особі, Тарасу Бурдейному. У результаті капітал банку впав нижче від нормативного рівня, і НБУ був змушений закрити його.

19 серпня 2020 року Печерський суд наклав арешт в рамках забезпечення позову Фонду до «Будеволюції», Неліна і Бурдейного про оскарження правочинів, які призвели до виведення з власності банку «Аркада» його головного офісу.

У січні 2021 року до Печерського суду надійшло клопотання про скасування заходів забезпечення позову, яке суд задовольнив.

ФГВФО повідомляв, що затвердив реєстр облікованих вимог кредиторів банку «Аркада» на загальну суму понад 621 млн грн. Із них 286 млн грн — це сума гарантованого відшкодування. Ще 43 млн грн — кошти фізичних осіб, що перевищують гарантовані 200 тис. грн. У сьомій черзі вимоги юридичних осіб на загальну суму 270 млн грн.

18 січня рішенням виконавчої дирекції Фонду було затверджено ліквідаційну масу банку «Аркада», яку незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили в 1,3 млрд грн.

Як зауважував ФГВФО, майже 84% цієї суми — 1,1 млрд грн — вартість нерухомості і земельних ділянок, зокрема у столичному передмісті.

«Та все ж основний актив банку — це будівля колишнього головного офісу у центрі Києва по вул. Ольгинській та земельна ділянка під нею. Напередодні визнання банку неплатоспроможним було вчинено спробу незаконного виведення цих активів з балансу банку. І саме від їх повернення залежать перспективи розрахунку із кредиторами банку. Адже оціночна вартість цих активів — понад 770 млн грн, що становить майже 60% вартості усіх активів банку», — зазначили у ФГВФО.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
У 2021 році динаміка практики щодо притягнення до солідарної відповідальності зросла до 10 справ, а у 2022 – вже до 17