Збитки на 55 мільйонів: НАБУ виявило схему закупівлі палива для “Укрспирту” за завищеними цінами

31 травня 2023, 17:18Новини254

Этот материал также доступен на русском

У 2017-2020 роки ДП “Укрспирт” оголосило тендери на закупівлю палива. В них перемогли заздалегідь визначені приватні компанії. Вони поставили понад 20 тис. тонн палива за цінами, вищими від ринкових

  • Посилання скопійованоlink copied

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) викрило схему закупівлі котельного коксохімічного палива для “Укрспирту” за завищеними цінами, внаслідок чого збитки держпідприємства склали 55 млн грн.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, 30 травня сімом причетним до схеми особам повідомили про підозру. З них троє на момент злочину працювали на керівних посадах у ДП “Укрспирт”, – пише БЦ.

Дії вказаних осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України. Двох осіб (колишнього начальника управління “Укрспирту” та одного з фактичних бенефіціарів групи підприємств) затримали.

“За даними слідства, у 2017-2020 роки ДП “Укрспирт” оголосило тендери на закупівлю такого палива. В них перемогли заздалегідь визначені приватні компанії. Вони поставили понад 20 тис. тонн палива за цінами, вищими від ринкових. Для створення видимості прозорості аукціону, підприємці забезпечили участь технічних учасників”, – зазначається у повідомленні.

У Спеціалізованій антикорупційні прокуратурі уточнили, що злочинці використовували дві схеми.

“За однією зі злочинних схем, підприємці самостійно виробляли паливо, проте реалізовували його за цінами вище ніж ринкові державному підприємству як таке, що нібито було придбане у виробників. За іншою схемою, паливо придбавали безпосередньо у пов’язаного підприємства-виробника та також реалізовували його ДП “Укрспирт” за завищеними цінами”, – додали у пресслужбі САП.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?