За кордоном

Вступ українців до польських ВНЗ: що змінилось у 2023 році

23 березня 2023, 08:45Новини1586

Польський уряд пішов назустріч абітурієнтам

  • Посилання скопійованоlink copied

Вступна кампанія 2023-2024 навчального року розпочинається вже в травні. UAinKrakow.pl розповідає про умови вступу для українських абітурієнтів до польских державних університетів.

Польський уряд пішов назустріч абітурієнтам й ухвалив необхідні зміни в Спеціальному законі про допомогу українцям.

Відповідно до нього вищі навчальні заклади Польщі можуть змінювати правила вступної кампанії при зарахуванні абітурієнтів на 2023-2024 навчальний рік. Наприклад, зараховувати їх не за балами ЗНО, а за оцінками за чверть або іспитами, що їх організують у самому виші офлайн/онлайн. Також у закладі можуть відстрочити чи змінити вимоги щодо подання документів та/або їхнього апостилю.

Скільки коштує навчання в Польщі

Вартість навчання в державних університетах та приватних ВНЗ Кракова починається від 700 євро/рік і вище. Середня ціна — 1000–1500 євро/рік. Проживання в гуртожитках — від 500 злотих/місяць (106 євро/місяць).

Наприклад, вартість навчання в Ягеллонському університеті стартує від 800 євро на рік; у Краківській академії ім. Моджевського — від 1200 євро на рік; у Краківському економічному університеті, Гірничо-металургійній академії і Краківській політехніці вартість навчання стартує від 2000 євро на рік; в Академії фізкультури ім. Броніслава Чеха — від 2500 євро за рік.

Серед найдорожчих напрямків є медицина. За рік студенту доведеться заплатити 2000 євро.

Хто може вчитись безплатно у польських університетах

Якщо абітурієнт має статус біженця, користується тимчасовим або додатковим захистом на території Польщі, має Карту поляка або є чоловіком/дружиною чи родичем громадянина Польщі, який проживає на території країни, то його звільняють від плати за навчання польською мовою на денній формі в державних ВНЗ.

Список напрямків, на яких навчання у ВНЗ відбувається польською, ви можете знайти за посиланням.

Ці абітурієнти також можуть претендувати на субсидії, виплати для осіб з інвалідністю, а також ректорську та соціальну стипендії. Рішення про призначення останньої ухвалюють на підставі доданої до заяви довідки про сімейний та матеріальний стан.

З 1 січня 2023 року ректори університетів можуть підвищити розмір соціальної стипендії до 1294 злотих нетто на місяць. Це рішення ухвалює ректор, консультуючись зі студентським самоврядуванням вишу.

Студенти, які отримали статус тимчасового захисту через війну в Україні, можуть безплатно навчатися в університетах Кракова до 24.08.2023 року.

Які документи потрібні для вступу?

Правила вступу українців до польських ВНЗ можуть відрізнятися залежно від закладу, адже університети встановлюють їх самостійно. Але є базовий список документів, які потрібні для вступу:

  • свідоцтво про народження;
  • внутрішній український паспорт;
  • закордонний паспорт;
  • атестат про здобуття середньої освіти та додаток до нього;
  • анкета вступника до ВНЗ;
  • сертифікат знання польської мови (в деяких університетах не вимагають);
  • медична довідка;
  • фотографії 35х45mm.

Чи потрібно знати польську мову під час вступу?

Польську бажано знати на рівні В1–В2, але не виключено, що вимоги можуть спростити. Рівень володіння мовою можна підтвердити на співбесіді, тестом, міжнародним іспитом тощо. Вам також можуть запропонувати онлайн-співбесіду чи онлайн-тестування. Винятком є українсько-польські студії Ягеллонського університету та факультет будівництва Краківської політехніки. Саме на цих спеціальностях навчання на першому році ведуть українською мовою.

Щоб полегшити вступну кампанію в умовах війни, університети часто пропонують власні курси вивчення польської.

Також багато вищих навчальних закладів пропонують на певних напрямках навчання англійською мовою. Перелік програм навчання англійською можна знайти тут.

Які рівні освіти можна отримати в польських університетах

Вступ до університету залежить від освіти, яку вже має абітурієнт. Система навчання в Польщі передбачає кілька рівнів, які відрізняються між собою тривалістю та дипломом по закінченню:

  • перший рівень — бакалаврат. Вступити можуть учні з атестатом про закінчення середньої школи (атестат зрілості). Залежно від обраної спеціальності навчання в середньому триває 6 семестрів. Ступінь бакалавра присуджують після написання дипломної роботи. Ступінь інженера можна здобути за 3,5 роки на технічних напрямках;
  • другий рівень — магістратура. Вступити на магістра можуть лише бакалаври. Диплом про закінчення бакалаврату може бути як український, так і європейський. Навчання триватиме 3-4 семестри (півтора-два роки);
  • повний цикл — бакалаврат+магістратура. Навчання триває 9-12 семестрів. Часто така форма навчання є на медичних чи юридичних напрямах;
  • третій рівень — аспірантура, на яку зараховують лише дипломованих магістрів. За результатом навчання потрібно написати дисертацію. Після її захисту можна здобути кандидатський ступінь.

Більше інформації про процедуру вступу чи перелік необхідних документів ви знайдете на офіційних сторінках обраного ВНЗ.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму