Зверніть увагу

Вклади у банківських металах: чи гарантуються такі депозити державою?

8 липня 2021, 10:07Новини662

Этот материал также доступен на русском

Банківські метали – це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені до найвищих проб відповідно до світових стандартів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Споживачі фінансових послуг можуть розміщувати депозити у банках не лише у національній чи іноземних валютах, а й у банківських металах. У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб розповіли, чи гарантуються такі депозити державою, – пише ЛІГА.Money.

Що таке банківські метали?

Банківські метали – це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках чи порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів.

Види вкладів у банківських металах

Інвестування у банківські метали є одним із способів заощаджень, який реалізується шляхом купівлі зливків або інвестиційних монет, відкриття депозитного або поточного рахунку.

Практика такого інвестування в Україні не дуже поширена, тому необхідно попередньо з’ясувати, чи надає той чи інший банк відповідні послуги.

Відкрити депозитний рахунок у банківських металах можна з фізичною поставкою металу або без неї.

Перший варіант передбачає придбання вкладником в банку металу або внесення зливків в касу, а другий (без фізичної поставки) – конвертацію банком грошових коштів вкладника у віртуальні грами металу з подальшим зарахуванням на депозитний рахунок.

Чи гарантуються вклади у банківських металах?

Повернення вкладу у банківських металах відбувається або шляхом виплати у вигляді зливків, або у гривневому еквіваленті за офіційним курсом Національного банку (згідно з умовами укладеного з банком договору).

Відповідно до частини 4 статті 26 закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, у випадку визнання банку неплатоспроможним Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти за вкладами у банківських металах.

У договорі вкладу (рахунку) у банківських металах має обов’язково вказуватися інформація про непоширення на такі вклади гарантій ФГВФО.

Які вклади захищені Фондом?

У разі банкрутства того чи іншого банку вкладник цієї фінустанови, який мав депозит у гривні чи іноземній валюті, отримає від ФГВФО відшкодування в межах 200 000 грн (незалежно від кількості вкладів, які були у громадянина в банку-банкруті).

Під гарантії ФГВФО підпадають не лише вклади фізичних осіб на вказану суму, але й кошти на карткових рахунках громадянина (у тому числі це рахунки, на які він отримує зарплату, пенсію, стипендію та інші виплати).

Крім того, гарантуються Фондом вклади фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Однак існують вклади, які не гарантуються державою (і це не лише вклади у банківських металах). Повний перелік таких депозитів міститься у частині 4 статті 26 закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі