Огляд ЗМІ

“Укроборонпром” досі не може розв’язати проблему з боргами держпідприємств

2 лютого 2022, 12:56Новини1505

Этот материал также доступен на русском

“Лідером” з заборгованості у Концерні є “Аерокосмічний холдинг”, підприємства якого (здебільше ХДАВП) мають борги у 4,178 млрд гривень

  • Посилання скопійованоlink copied

Однією з найбільших проблем у процесі трансформації Концерну “Укроборонпром” є значна заборгованість окремих підприємств “оборонки”. На цьому наголосив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін у інтерв’ю виданню “Ділова столиця”.

За його словами, “в “Укроборонпромі” є величезна проблема, рішення якої поки не знайдене. Йдеться про величезні борги деяких підприємств перед концерном, які ускладнюють роботу всієї галузі: десь тривають суди, десь арештовують рахунки підприємств, і їм не вистачає обігових коштів, щоб виконувати контракти, підписані в попередні роки.

Деякі підприємства неможливо витягнути з боргової ями, але й закрити не можна, бо вони теоретично можуть виконувати важливі завдання в оборонній сфері.

“Лідером” з заборгованості у Концерні є “Аерокосмічний холдинг”, підприємства якого (здебільше ХДАВП) мають борги у 4,178 млрд гривень.

“Почесне” друге місце з боргами у розмірі 3,372 млрд грн у кластера “Морські системи”, який здебільше тягне униз збанкрутілий Миколаївський суднобудівний завод.

Насправді, в “Укроборонпромі” є величезний фронт робіт, і поки нема підстав для оптимізму, деякі речі доводиться виправляти в ручному режимі — десь краще, десь гірше.

“Наприклад, в історії з ХКБМ ім. Морозова, на мій погляд, керівництво не впоралося з проблемами, і в “Укроборонпромі” мають на це якось реагувати”, наголосив Сергій Рахманін.

За словами народного депутата, “у липні 2021 року був ухвалений Закон №1630-IX “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”, який передбачає корпоратизацію “Укроборонпрому”, і на сьогодні пройшло занадто мало часу, щоб робити якісь далекосяжні висновки відносно змін в оборонці”.

Нагадаємо, станом на квітень минулого року прострочена заборгованість підприємств Концерну склала майже 13,2 млрд гривень, з яких понад 4,7 млрд грн – заборгованість перед Державою.

При цьому, в самому Концерні відзначали, що не здатні самостійно погасити прострочену заборгованість й наголошували на необхідності державної підтримки для вирішення цього питання.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Попри війну, майно з "оборонки" переходить у чужу власніть, на землі заводів з’являються ЖК, їхні глави за держгроші орендують транспорт у самих себе

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Ми будемо використовувати всі доступні правові інструменти, щоб відновити справедливість, повернути державні землі законному користувачу та використовувати їх на благо країни.

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Керівник департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України Владислав Філатов прокоментував окремі положення законодавства щодо реформування Укроборонпрому

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Банкрутство
Роки минають, світ модернізується, а питання ефективного управління державними підприємствами Міністерства оборони досі не вирішене.