Проекти та інновації

У Парламенті зареєстрований законопроєкт про скасування Господарського кодексу

10 вересня 2021, 15:28Новини511

Этот материал также доступен на русском

У Парламенті зареєстровано законопроєкт № 6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період».

  • Посилання скопійованоlink copied

У Парламенті зареєстровано законопроєкт № 6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період», який, серед іншого, передбачає визнання таким, що втратив чинність, Господарського кодексу.

Деталі повідомила пресслужба Верховної Ради України, зазначає Юрліга.

Зокрема, один з ініціаторів законопроєкту Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук на особистій сторінці у Фейсбук розповів, що «за наполяганням певних груп був прийнятий Господарський кодекс України, який за цей час перетворився в систему бланкетних норм та приписів, а також спотворив організаційно-правові форми юридичних осіб та зберіг пострадянські «повне господарське відання» та «оперативне управління». Про необхідність наведення ладу з цих питань говорять упродовж усього періоду існування цього кодексу».

«Законопроєкт № 6013 – це механізм, який допоможе правильно та безболісно навести порядок у сфері підприємницької діяльності, уніфікувати організаційно-правові форми юридичних осіб, запровадити цивілізовані правові режими на майно, відмовившись від совкових анахронізмів, таких як «повне господарське відання» та «оперативне управління», яких немає в цивілізованому світі, запропонувавши натомість цивілізовану систему речових прав», – поінформував Руслан Стефанчук.

За словами Першого віцеспікера Парламенту, законопроєкт № 6013 передбачає запровадження перехідного періоду на 7 років для поступового перетворення «підприємств» у традиційні форми господарських товариств із дотриманням принципу співмірного та передбачуваного втручання в права засновників таких юридичних осіб без покладання на них надмірного тягаря з виконання положень Закону.

«Крім цього, ми врешті-решт відкриваємо шлях для приведення всього цивільного обороту до європейських норм та зможемо осучаснити Цивільний кодекс України. Робота над законопроєктом тривала в співпраці з представниками Мін’юсту, Мінекономіки, ФДМУ, ДКЦПФР, Держгеокадастру та іншими. Нам вдалося дійти спільної думки, що запровадження такого механізму – це не просто спрощення та уніфікація регулювання, це визначеність правозастосування для всіх. І бізнес, і держава лише виграють від модернізації «підприємницького» законодавства», – наголосив пан Стефанчук.

Також він розвіяв кілька міфів:

«1. Ми не маємо намір, скасовуючи Господарський кодекс, скасовувати спеціальне законодавство у сфері підприємницької діяльності. Навпаки – готові до його розвитку задля всебічного захисту прав суб’єктів підприємництва.

2. Ми не маємо намір скорочувати систему господарських судів. Вони діяли й будуть діяти, застосовуючи Цивільний кодекс та систему спеціального законодавства.

3. Ми не маємо намір закривати кафедри господарського (підприємницького) права на юридичних факультетах, вони будуть і надалі працювати, адже факт наявності чи відсутності кодексу ніколи не був підставою для інституціоналізації кафедр (приклад, кафедри екологічного, медичного, міжнародного права тощо)».

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Як держава може підтримати і захистити власну економіку в умовах російської агресії?

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Після пояснення незрозумілих для народних депутатів юридичних термінів, законопроект 4409 був рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Розроблений Мін’юстом законопроект 4409 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства ще чекає на розгляд під час нинішньої сесії Верховної Ради, але експерти вже готуються до…