Огляд ЗМІ

У НБУ розповіли, коли кредитні спілки стануть членами ФГВФО

27 травня 2021, 12:39Новини197

Этот материал также доступен на русском

Ще у лютому на засіданні Ради з фінансової стабільності, до складу якої входить НБУ, ФГВФО, Мінфін та НКЦПФР, було вирішено, що нова система гарантування розгорнеться саме на базі Фонду.

  • Посилання скопійованоlink copied

“Запустити систему гарантування для депозитів у кредитних спілках та внесків на страхування життя – непростий виклик. Це буде уперше в історії України. А самі кредитні спілки та страховики життя повинні бути готові і фінансово, і морально”, – про це повідомила директор департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Ольга Гурбич.

Ще у лютому на засіданні Ради з фінансової стабільності, до складу якої входить Національний банк, Фонд гарантування вкладів, Міністерство фінансів та НКЦПФР, було вирішено, що нова система гарантування розгорнеться саме на базі Фонду. “Тобто ми не створюватимемо окремої юридичної особи чи якогось альтернативного механізму. Фонд гарантування вже має досвід роботи на ринку і взаємодії з Національним банком. Тому і кредитні спілки, і страховики життя зможуть у майбутньому приєднатися до нього. Уже цього року плануємо підготувати необхідні законопроєкти. Але про конкретну дату запуску оновленої системи гарантування говорити зарано”, – зазначила пані Гурбич.

Щодо того, яким буде механізм відрахувань до Фонду гарантування з боку небанківських фінансових організацій, Ольга Гурбич каже, що остаточні пропозиції ще узгоджуються, але базовий варіант для кредитних спілок подібний до моделі, яка діє у банківській сфері.

“Загалом йтиметься, швидше, про різницю в сумах, аніж у самому принципі участі кредитних спілок в системі гарантування. Мова про солідарну відповідальність усіх учасників системи: певний вступний внесок при приєднанні і потім – регулярні відрахування залежно від сум депозитів”, – наголосила фінансист.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?

НБУ

Статті • Влада i люди
Набувши популярності серед молоді, кешбек як інструмент підвищення лояльності невдовзі може зникнути з українського фінансового ринку

НБУ

Статті • Влада i люди
Чому державні банки готові підтримувати програму

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки