За кордоном

Справа GNT Group: швейцарське правосуддя проти одеського

17 лютого 2023, 22:12Новини663

Этот материал также доступен на русском

Суд міста Сарін (кантон Фрайбург, Швейцарія) відмовив колишнім контролерам GNT Group Науменку та Грозі у спробі заблокувати внесення записів до комерційного реєстру Фрайбурга щодо Omega Terminal S.A.

  • Посилання скопійованоlink copied

24.01.2023 року колишні контролери GNT Group В.Науменко та С.Гроза спробували заблокувати звернення стягнення на активи групи з боку консорціуму американських кредиторів Argentem Creek Pertners та Innovatus шляхом отримання судової заборони на внесення нових записів до комерційного реєстру Фрайбурга.

Однак 14.02.2023 року суд міста Сарін (кантон Фрайбург, Швейцарія) виніс рішення, яке скасовує блокування записів у комерційному реєстрі щодо компанії Omega Terminal S.A. (Швейцарія), якій належить частина зернового терміналу в Одеському морському порту.

При цьому суд встановив, що у GNT Trade DMCC (ОАЕ) – холдинговій компанії для всіх українських активів Групи GNT (компанія Олімпекс Купе Інтернешнл, Металзюкрейн та Інзерноекспорт) – 20 грудня 2022 року кредиторами Argentem Greek Partners та Innovatus законно призначено директором Равена Бейкера.

Таким чином, Душан Денич, який ініціював від імені GNT Trade DMCC (ОАЕ) судове провадження, від цього дня – 20 грудня 2022 року – не має жодних повноважень представляти компанію-заявника.

Душан Денич ввів в оману швейцарських адвокатів, які представляли його інтереси, та суд. В результаті адвокат Ів Оберсон поінформував суд, що припиняє представництво інтересів GNT Group у зв’язку з «нещодавно отриманою інформацією», відкликав свій мандат, а швейцарський суд скасував забезпечувальні заходи на користь компанії GNT Trade DMCC (ОАЕ) через відсутність у Дешана Денича повноважень її репрезентувати.

Рішення швейцарського суду міста Сарін дивним чином дисонує із вжитими раніше українськими забезпечувальними заходами за заявами попередніх директорів українських компаній, наприклад, рішенням Білгород-Дністровського міжрайонного суду Одеської області, якими повністю нівелюються права міжнародних кредиторів на справедливе стягнення боргу, а директор компанії у складі GNT Group у рамках свого позову про компенсацію матеріальної та моральної шкоди у зв’язку зі звільненням отримує привілей у вигляді часткової зупинки рішення загальних зборів акціонерів компанії щодо його звільнення. Цинічно та безпрецедентно.

На тлі жесту щодо збереження своєї репутації номінованим Душаном Деничем швейцарським адвокатом Івом Оберсоном, справляють враження розпорядження Адміністрації морських портів України щодо недопущення законного директора, призначеного міжнародними кредиторами, на територію Одеського зернового терміналу.

Як відомо з публічних джерел, компанією GNT Trade DMCC (ОАЕ) також подано скаргу до Антирейдерської комісії при Міністерстві юстиції України на дії міжнародних кредиторів щодо призначення директорів українських компаній групи GNT (Олімпекс Купе, Металзюкрейн та Інзерноекспорт). У цьому контексті неминуче виникне питання, чи буде готове Міністерство юстиції України розглядати заяви від несправжнього директора.

Додатки
PDF, 1 МБ Рішення суду міста Сарін Завантажити

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?