Проблемні борги

Робота колекторів: комітет ВРУ схвалив законопроєкт до прийняття в цілому

1 березня 2021, 14:07Новини175

Этот материал также доступен на русском

Зокрема, запропоновано передбачити, що при укладенні договору споживач має бути попереджений про кримінальну відповідальність.

  • Посилання скопійованоlink copied

25 лютого відбулося засідання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції, де було розглянуто проєкт Закону № 4241 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості», повідомляє Юрліга.

Так, голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і один із авторів проекту Ольга Василевська-Смаглюк наголосила, що під час підготовки до другого читання надійшло 379 поправок до законопроєкту, із яких враховано 111.

За її словами, під час засідань робочих груп представниками НАЗК, НБУ та бізнесу було сформовано ще 24 пропозиції до законопроєкту, які запропоновано оформити як комітетські правки. Вони, зокрема, спрямовані на:

– усунення виявлених корупційних ризиків;

– нерозповсюдження дії обмежень, встановлених законопроєктом для врегулювання прострочених заборгованостей, на дії, які вчиняються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб;

– поширення передбачених законопроєктом гарантій захисту на третіх осіб, які надали згоду на взаємодію.

Також комітетськими правками запропоновано передбачити, що при укладенні договору споживач має бути попереджений про кримінальну відповідальність, якщо він без згоди третьої особи надає її дані. Окрім того, у разі врегулювання простроченої заборгованості обробка персональних даних третьої особи негайно припиняється, якщо при першому контакті вона забороняє використовувати свої персональні дані.

Згідно із затвердженими Комітетом правками, колектори мають право дзвонити боржнику не більше двох разів на день з автодозвоном протягом 30 хвилин, тільки з 09:00 до 19:00 у робочі дні.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати ВРУ прийняти проєкт Закону № 4241 у другому читанні та в цілому із врахуванням пропозицій Комітету і техніко-юридичним доопрацюванням.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Стягувати борги стане важче. Почав діяти закон, який легалізує діяльність колекторів і встановлює правила спілкування з боржниками

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Національний банк України наглядатиме за колекторськими компаніями.

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Роботу колекторів почнуть контролювати і банки, які їх наймають, і Національний банк

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Ідентифікація колектора під час спілкування з боржником дає надію очікувати зменшення, а краще, взагалі зникнення випадків його злочинної діяльності

Колектори

Статті • Стягнення боргiв; Влада i люди
Потрібно розвивати легальну юстицію, а не легалізовувати тіньову.

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Стягнення боргiв
Перш за все слід подати письмову заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України