Зверніть увагу

Порядок подання звернень до Міністерства юстиції України

15 травня 2023, 14:07Новини3056

Законодавством України не передбачено порядок подання, фіксації та розгляду звернень поданих громадянами на сторінках соціальних мереж

  • Посилання скопійованоlink copied

Закон України «Про звернення громадян» (далі – Закон) визначає, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їхніх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їхньої статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Звернення може бути усним чи письмовим. Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою. Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду.

Ведення діловодства за зверненнями громадян здійснюється на засадах, визначених Типовою інструкцією з документування управлінської інформації в електронній формі та організації роботи з електронними документами в діловодстві, електронного міжвідомчого обміну, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17.01.2018 № 55 «Деякі питання документування управлінської діяльності» з урахуванням особливостей, визначених Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 № 348.

Усі пропозиції, заяви і скарги, що надійшли, повинні прийматися та централізовано реєструватися у день їх надходження, а ті, що надійшли у неробочий день та час, – наступного після нього робочого дня на реєстраційно-контрольних картках, придатних для оброблення персональними комп’ютерами, або в журналах.

Електронне звернення приймається на визначену електронну адресу або шляхом заповнення електронної форми, яка розміщується на офіційному вебсайті організації. Датою подання електронного звернення є дата надходження звернення на визначену електронну адресу або дата заповнення електронної форми та її відправлення. Якщо електронне звернення надійшло на визначену електронну адресу у неробочий день та час, то датою подання електронного звернення вважається наступний після нього робочий день (абзаци перший, третій, четвертий пункту 2 Інструкції).

Слід зазначити, що громадяни мають право звертатися, зокрема, до органів виконавчої влади, у тому числі через Єдину систему опрацювання звернень, Положення про яку затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 976.

Згідно з підпунктом 2 пункту 9 Положення про Єдину систему опрацювання звернень програмно-технічний комплекс Єдиної системи забезпечує в режимі реального часу автоматизовану реєстрацію звернень, що надходять до суб’єктів Єдиної системи, з можливістю обміну документами між користувачами програмно-технічного комплексу Єдиної системи.

Інформуємо, що адреси електронної пошти для спрямування кореспонденції до апарату Міністерства юстиції України оприлюднені на офіційному вебсайті Мін’юсту (https://minjust.gov.ua), зокрема, в рубриці «Контакти».

Додатково зазначаємо, що громадяни, які бажають звернутись до Міністерства юстиції України, можуть надсилати письмові звернення на поштову адресу: вул. Архітектора Городецького, буд. 13, м. Київ, 01001; адреси електронної пошти: callcentre@minjust.gov.ua, themis@minjust.gov.ua або заповнити форму електронного звернення, що розміщена на головній сторінці офіційного вебсайту Мін’юсту в рубриці «Звернутися до Міністерства».

Законодавством України не передбачено порядок подання, фіксації та розгляду звернень поданих громадянами на сторінках соціальних мереж.

Джерело

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"