Колізії та конфлікти

Нового міністра освіти підозрюють у плагіаті: Лісовий обіцяє відмовитися від наукового ступеня, якщо це доведуть

23 березня 2023, 11:14Новини707

Этот материал также доступен на русском

Інформація про нібито плагіат у дисертації Оксена Лісового була опублікована “Українським рухом пацифістів” практично одразу після його призначення на посаду міністра.

  • Посилання скопійованоlink copied

Новопризначений міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, якому закидають плагіат у дисертації, готовий відмовитись від вченого звання, якщо звинувачення підтвердяться.

Про це пише Українська Правда.Життя з посиланням на Малу академію наук України, де до призначення на посаду міністра освіти працював Оксен Лісовий.

Він має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька авторитетних експертиз.

“У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитись від вченого ступеня кандидата наук і на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту”, – заявили у МАН.

Інформація про нібито плагіат у дисертації Оксена Лісового була опублікована “Українським рухом пацифістів” практично одразу після його призначення на посаду міністра.

“Навіть швидкий аналіз автореферату дисертації Лісового О.В. “Соціокультурна самоідентифікація особистості”, оприлюдненого у 2012 р., дозволяє виявити запозичення без посилань з ознаками механічного копіювання та автозаміни окремих словосполучень з автореферату дисертації Арабчука Я.І. “Основні чинники соціалізації особистості в полікультурному середовищі”, оприлюдненого раніше у 2011 році”, — йдеться у повідомленні.

Організація відома тим, що виступає за “мирне закінчення війни й права кожної людини на відмову від військової служби”. Її засновником є івано-франківський журналіст Руслан Коцаба, якого обвинувачували у держзраді за “зрив мобілізації у 2015 році”.

Пізніше інформація про те, що наукова робота Оксена Лісового не є унікальною, з’явилася на ресурсі “Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях”. На цьому сайті також розміщені публікації про академічну недоброчесність колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета та колишнього нардепа Іллі Киви.

Невідомий автор публікації Василь Садовий пише про те, що у дисертації Лісового є збіги з двома іншими роботами: вищезазначеного Арабчука Я. та Зуєва А. У списках літератури, використаної при написанні дисертації Лісового, робота Арабчука відсутня.

Стаття Зуєва повністю увійшла до складу дисертації Оксена Лісового, але посилання на неї дисертант вставив лише у трьох місцях.

Науковиця Ірина Єгорченко сказала виданню, що вона та її колеги з антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” – організація, яка визнавала Сергія Шкарлета “плагіатором” та “посіпакою” – не досліджували наукову роботу Лісового і дізналися про його виявлення з інтернету.

Але науковиця зазначає, що факт плагіату є. За її словами, такі випадки у наукового керівника Лісового Віктора Андрущенка – непоодинокі. Також в Ірини Єгорченко є сумніви, що роботу писав особисто Оксен Лісовий.

“Я маю сумніви що Лісовий, як і інші дисертанти, то взагалі сам писав. Він не має філософської освіти, дисертація захищена під час роботи на посаді, коли на опанування нової спеціальності часу бути ніяк не може”, — сказала вона.

Членкиня освітнього комітету Верховної Ради Наталя Піпа у коментарі ВВС зазначила, що в дисертації Лісового є одна помилка, однак вона не така масштабна, щоб не призначати автора роботи на посаду міністра. “Один абзац у нього виглядає скопійованим з попередньої праці. Більше таких випадків у нього не було. Напевно, це була одна помилка з його боку. Він визнає цю помилку. У працях Шкарлета було дуже багато плагіату”, — сказала Піпа.

Нагадаємо. вчора, 21 березня, Верховна Рада призначила міністром освіти і науки України Оксена Лісового.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?