Колізії та конфлікти

Казус “Овсієнко-Кошарського”. Шахрайства в сфері приватного виконання будуть до часу, поки не змінити “Систему”

5 червня 2021, 19:42Новини2193

Розв’язання проблеми лежить в площині запровадження системи електронного арешту коштів і запуску Реєстру виконавчих документів, між якими має відбуватись обмін інформацією

  • Посилання скопійованоlink copied

Декілька днів тому у різних профільних групах Фейсбуку з’явився цікавий допис, який начебто інформував громадян та спільноту приватних виконавців про новий вид шахрайства.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1177815242665669&id=100013116120458

Якщо коротко, то суть повідомлення була у тому, що невідомі особи блокують зарплатні картки Приватбанку, надсилаючи сфальшовані постанови приватного виконавця про арешт рахунків. І якщо сумніватись у такого рода звинувачень на сторінках Фейсбуку ще можна було, то реакція на ілюстрацію (додавалось фото з печаткою приватного виконавця Овсієнко Алла Вікторівна, на оборотці якої значилось прізвище Кошарський Олександр Володимирович) була однозначною. Олександр – це точно не Алла, а, значить, печатка підроблена. Постанова про арешт, а відтак і блокування коштів – теж.

Ось такий собі казус Овсієнко-Кошарського.

На думку “викривачів” така схема була небезпечною саме тому, що “шахраям потрібно, щоб клієнт перерахував [гроші], після чого у нього не буде шансів знайти незареєстровану особу, яка назвалася «виконавцем»! Чи була це «Овсієнко» чи Іванова чи Сидорова – ніхто та ніколи не дізнається”.

До речі

Шахрайство у виконавчому провадженні: як уберегти власність боржника
Статті • Стягнення боргiв; Влада i люди

Насправді такий висновок виявився передчасним, бо виконавець виявилась справжньою, виконавчі провадження – теж, а от печатка, дійсно, “підманула, підвела”.

У повідомленні на ім’я Асоціації приватних виконавців України Алла Овсієнко повідомила, що в якості реакції на повідомлення у соцмережах гребову печатку приватного виконавця з типографською помилкою було знищено, а з 7 червня буде використовуватись печатка без дефектів.

Чесно кажучи, дивно, як так сталось, що приватний виконавець, використовуючи печатку з січня 2021 року, жодного разу не побачила такий недолік як наявність “чужого” прізвища. Але ситуація набуває ще більш гіпертрофічного забарвлення, коли згадати про те, що приватні виконавці надають зразки відтиску печатки до архіву Мінюсту. Виникає логічне питання, кому й навіщо потрібен бюрократичний контроль, який не працює? Адже справа не в тому, що потрібно віднайти та покарати конкретного співробітника, “який не додивився”. З цим, ймовірно, у відомстві справляться швидко. Але ж ретельніше від цього перевірки не стануть, а відтак і запитання громадян – “а чи не шахрай то й чи інший приватний виконавець”, “а чи законні його постанови про арешт”, “а чи мав банк право заблокувати рахунки” – нікуди не зникнуть.

“Дійсно, ці запитання не зникнуть”, – підтвердив у телефонній розмові голова АПВУ Віталій Чепурний. – “Мушу визнати, що це – не перша, і, на жаль, не остання шахрайська схема. Шахраї намагаються ввести в оману як приватних виконавців, так і боржників та державні інституції. Але справа зовсім не в тому, що десь будуть типографічні помилки або потрібно якось особливо перевіряти діяльність приватних виконавців. Вже давно потребує якісного оновлення сама “система” виконання.

Розв’язання проблеми лежить в площині запровадження системи електронного арешту коштів і запуску Реєстру виконавчих документів, між якими має відбуватись обмін інформацією. І тоді приватному виконавцеві буде достатньо декількох хвилин, щоб перевірити справжність виконавчого документа. Виносити постанову про списання та арешт коштів доведеться теж через цю систему. Шахраї не матимуть до неї доступу. А банки вже не прийматимуть «папір».

На жаль, той “автоматизований арешт коштів боржника”, що його запровадив Мінюст своїм наказом в квітні цього року, таких казусів не вирішує принципово, бо є лише блідою копію того, як система має працювати насправді.

А до тих пір, поки “систему” не зламати (переробити\впровадити), подібні звинувачення у шахрайстві будуть з’являтись регулярно.

Автор – Козлов Сергій

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Жодних виключень для виконання судових рішень Постанова НБУ не передбачає...

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
На кінець 2022 року доступ до АСВП мають 253 приватні виконавці, або ж 89% від загальної кількості діючих

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Реальну вартість арештованого майна в ході аукціону визначає ринок

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Стадія продажу майна розпочинається із моменту оприлюднення інформації про продаж