Зверніть увагу

Карткові пастки: юридичні тонкощі закриття банківської карти

8 квітня 2021, 09:25Новини514

Этот материал также доступен на русском

Картковий рахунок потрібно закривати у відділенні, в якому ви отримували кредитку. В силу деяких тонкощів, процес закриття карти займає певний час, тому про подачу заяви потрібно подбати заздалегідь.

  • Посилання скопійованоlink copied

Непоодинокі випадки, коли власники кредиток думали, що вони погасили заборгованість і відмовилися від карти, а насправді за документами не тільки не зробили цього, але й заборгували банку. Тому дуже важливо закрити карту правильно, контролюючи кожен етап, – пише bankchart.

У кожному банку існують свої правила закриття кредитних карт. Але існують загальні рекомендації.

Клієнт повинен дізнатися в банку, чи існує на карті непогашений залишок по кредиту. У разі, якщо такий є, – погасити його. Після повного погашення заборгованості по кредиту слід здати карту в банк і написати заяву на закриття картрахунку. Банк зобов’язаний видати клієнту довідку про відсутність кредитної заборгованості по картковому рахунку.

Картковий рахунок потрібно закривати у відділенні, в якому ви отримували кредитку. В силу деяких тонкощів, процес закриття карти займає певний час, тому про подачу заяви потрібно подбати заздалегідь, до дати, на яку ви хочете вже не мати офіційно кредитну карту.

Особливості проведення операцій з використанням кредитної картки передбачають можливість списання суми з рахунку клієнта за транзакції, які були проведені по карті раніше (наприклад, клієнт оплатив за допомогою карти покупку в магазині 01.05.2020 р і сума була заблокована на рахунку, але, в силу певних особливостей роботи платіжної системи, списання цієї суми з рахунку відбулося 20.05.2020 р). Тому для забезпечення проведення всіх операцій при закритті рахунку банк встановлює певний термін з моменту подачі заяви клієнтом до безпосереднього закриття рахунку. Такий термін регламентується договором з клієнтом (зазвичай становить 45 днів з моменту звернення клієнта в банк).

При закритті карткового рахунку не тільки ви повинні погасити зобов’язання перед банком (в тому числі заборгованість, відсотки, прострочену заборгованість, штрафи, пені і т.д.), але і банк – перед вами.

У разі наявності у клієнта залишку власних коштів на картковому рахунку, банк зобов’язаний повернути клієнту всю суму залишку. Для повної впевненості в закритті рахунку та погашення заборгованості клієнт може попросити відповідну довідку.

Пластикова карта при цьому повертається клієнтом в банк, співробітник банку зобов’язаний зробити розріз карти вздовж магнітної смуги в присутності клієнта. Надалі карта знищується співробітниками банку в установленому банком порядку. Само собою зрозуміло, що довідку про погашення заборгованості потрібно зберігати не менше трьох років.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі