Огляд ЗМІ

Інвестиційний клімат в Україні знову потрапив у залежність від судів

3 березня 2021, 09:51Новини713

Этот материал также доступен на русском

В Україні створюється небезпечний прецедент, який повністю зруйнує систему пулових продажів проблемних активів

  • Посилання скопійованоlink copied

В Україні створюється небезпечний прецедент, який повністю зруйнує систему пулових продажів проблемних активів, зупинить розрахунки з кредиторами неплатоспроможних банків і завдасть нищівного удару по інвестиційному клімату в Україні.

Сьогодні Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляційну скаргу ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, ПАТ “Дельта Банк”, Фонду гарантування вкладів та НБУ на рішення Господарського суду м. Києва від 20.10.2020 у справі №910/5251/20. Цим рішенням Господарський суд м. Києва визнав недійсними торги, на яких був реалізований найдорожчий за ціною продажу лот – пул кредитів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», ПАТ «КБ «НАДРА», АТ «БАНК “ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», частина з яких знаходиться у заставі НБУ. Ціна продажу лоту склала майже 850 млн грн, що були спрямовані на розрахунки з кредиторами.

Розгляд цієї справи матиме колосальні наслідки не лише для Фонду гарантування вкладів, а й для кредиторів банків, всіх учасників банківського ринку та держави в цілому. Оскільки суд за позовами ПАТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль” та ТОВ “Танк Транс” поставив під сумнів загальновизнану у світі практику, яка довела свою ефективність, – об`єднання проблемних активів (NPL) в пул.

Європейська та світова практика показує, що саме продажі у складі пулів найефективнішим шляхом реалізації NPL, і лише такі пули привертають увагу професійних гравців.

Основними активами, включеними до згаданого пулу, стала заборгованість за кредитами групи компаній «Яблуневий дар» перед АТ «ДЕЛЬТА БАНК» (її стягнення залежить від рішень судів за відповідними позовами) та ПРАТ «РОСАВА». До того ж одна з компаній, що входять до групи «Яблуневий дар», ТОВ «Танк Транс», на момент продажу лоту ініціювала процедуру банкрутства. ПРАТ «РОСАВА», боржник перед АТ «Банк «Фінанси та Кредит», також, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, на момент продажу також розпочала процедуру ліквідації.

Усі активи, включені до пулу, до того неодноразово виставлялись на торги, спершу вроздріб, потім у складі дрібніших пулів, та оскільки покупців і тоді не було знайдено, були об’єднані у єдиний пул.

Тож у разі винесення негативного рішення судом апеляційної інстанції, це фактично зупинить продажі NPL не лише банків, що виводяться з ринку, а й діючих, які мають портфелів NPL (за даними НБУ, станом на початок 2021 року обсяг NPL у працюючих банках перевищував 41%); зупинить розрахунки з кредиторами банків (як відомо, такі розрахунки здійснюються саме за рахунок реалізації активів); а у ширшій перспективі підірве довіру потенційних покупців до надійності інвестиційного поля України.

Довідка: Нагадаємо, ринок NPL в Україні був створений з нуля Фондом гарантування вкладів під час банківської кризи 2014-2016 рр., коли Фонд розпочав виведення з ринку 97 неплатоспроможних банків (на той час – половину банківської системи України). Інвентаризація активів банків, переданих в управління Фонду показала, що левова частка їхніх активів – непрацюючі кредити, зокрема, беззаставні, видані пов’язаним особам, або юридичним особам, що пішли в контрольоване банкрутство.

 

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
В результаті приватизації держава позбавиться необхідності докапіталізації банку в майбутньому

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Як зміниться кредитний ринок і банківська система, якщо Фонд гарантування вкладів фізичних осіб матиме необмежені права?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Уривка немає, тому що запис захищений.

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Майже 47 млрд грн основного боргу і ще 64 млрд грн нарахованих відсотків — загалом понад 111 млрд грн повинен буде перерахувати уряду до 2031 року Фонд…