Які обмеження щодо кандидатури потенційних позичальників сьогодні встановлюють банки?

20 квітня 2021, 10:55Новини177

Этот материал также доступен на русском

Кожен клієнт проходить кілька фільтрів: як “людських” – фінансовий консультант, андеррайтер, так і “автоматичних” – математичні моделі, скоринг, обов’язкові перевірки в бюро кредитних історій.

  • Посилання скопійованоlink copied

Які сьогодні існують вимоги щодо мінімального і максимального віку, соціального і сімейного стану, професії позичальника, і яким чином вони змінилися з початку кризи, – дізнавався Простобанк.

Роздрібне кредитування в банках здійснюється із застосуванням скорингових моделей. Вони враховують велику кількість різних соціо-демографічних характеристик.

Наприклад, часто банки не кредитують громадян, які не досягли 18 років. У той же час молодий вік або “ризикова” сфера діяльності позичальника можуть бути компенсовані додатковими балами за сімейний стан, стаж роботи або рівень доходу.

Кожен потенційний клієнт проходить кілька фільтрів (як “людських” – фінансовий консультант, андеррайтер, так і “автоматичних” – математичні моделі, скоринг, обов’язкові перевірки в бюро кредитних історій).

В умовах складної економічної ситуації банки змушені більш пильно аналізувати і роботодавців. Деякі сфери переживають не найкращі часи, підприємства закриваються, навіть “стабільні” компанії іноді затримують зарплати. Все це постійно моніториться і береться до уваги при видачі нового кредиту.

Бездоганна кредитна історія “перебиває” і не найвищий скоринговий бал, і більш ризикову сферу діяльності, і відсутність довідки про доходи. Надійним клієнтам з хорошою платіжною дисципліною раді в будь-якому банку як в періоди зростання економіки, так і під час кризи.

На сьогодні діє заборона НБУ на кредитування в іноземній валюті. А в зв’язку з підвищеними кредитними ризиками банки змушені вимагати поручительство по іпотеці і додаткові застави при довгострокових кредитах.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму