Зверніть увагу

Як відбувається розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання із прощеного кредитором боргу?

22 квітня 2021, 09:25Новини155

Этот материал также доступен на русском

За прощеним кредитом, що отриманий на придбання житла, платник податку на доходи фізичних осіб має право на сплату задекларованих сум ПДФО та військового збору протягом 3 років.

  • Посилання скопійованоlink copied

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що згідно з нормами статті 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, який прощений (анульований) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, є додатковим благом та підлягає декларуванню.

Зокрема, сума прощеного чи анульованого боргу має перевищувати 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (в 2020 році – 1180,75 гривень).

Нагадаємо, що прощену (анульовану) кредитором основну суму боргу (кредиту), що в 2020 році перевищувала 1180,75 гривень, фізичним особам необхідно задекларувати до 1 травня 2021 року, а сплатити задекларований податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків до 1 серпня цього року.

Одночасно звертаємо увагу, що за прощеним кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку на доходи фізичних осіб має право на сплату задекларованих сум ПДФО та військового збору протягом 3 років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.

Для розстрочення такої суми податкового зобов’язання платник податку разом із податковою декларацією про майновий стан і доходи подає до контролюючого органу заяву у довільній формі, що містить фактичні дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту та/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання.

Суми розстрочених податкових зобов’язань розраховуються платником податку самостійно згідно з документами щодо основної суми прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту) та погашаються рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня і до 20 грудня) починаючи з кварталу, що настає за тим кварталом, у якому до контролюючого органу подано заяву у довільній формі, що містить фактичні дані про основну суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання (абзац третій п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі