Огляд ЗМІ

Фахівці з моніторингу цін проти аналітиків НБУ: тарілка борщу знову подорожчала

7 червня 2023, 16:51Новини241

Ціни зросли на всі складові борщу, за винятком буряка.

  • Посилання скопійованоlink copied

НБУ вважає, що інфляція в Україні сповільнюється не перший місяць, ця тенденція зберігалась і в травні. А ось фахівці з моніторингу цін кажуть, що лише в травні тарілка борщу подорожчала на 57 копійок. Про це для ZN.UA пише Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру “АГРО ПЕРСПЕКТИВА”, у статті «Зниження цін на продукти скасовується: нові часові орієнтири вже озвучені».

Порція борщу це 500 грам, котрі включають в себе м’ясо, картоплю, капусту, моркву, буряк і так далі. Поточна ціна борщового набору становить 31 грн/порція. При цьому, половина суми припадає на овочі, інша половина — на 100 грам свинини.

«З овочами простіше. Хоча без грошей їх не відпускають. Так, станом на кінець травня ціни в торговельних мережах на ріпчасту старого врожаю — 59,9 грн/кг. Морква підросла до 57 грн/кг. Ще одна учасниця «борщового клубу» — білокачанна — додала в ціні 83,5%. Тільки за останній тиждень травня капуста зросла ще на 15% до 27 грн/кг в середньому по країні», – пише автор.

Картопля відносно стабільна. Це завдяки тому, що населення активно садить бараболю. Однак молода бульба (імпортна та вітчизняна) пропонується по 50—130 грн.

Майже не змінюються ціни лише на буряк — 7—8 грн за кіло практично скрізь, починаючи з листопада 2022 року.

До речі, влада анонсувала, що цього року промислове вирощування культур з “борщового” набору: моркви, цибулі, капусти, червоного буряку зросте на 20—30% в центральних областях України.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності