Проблемні борги

Близько 80% проблемних позичальників в Україні навмисно не погашають кредити

23 лютого 2021, 17:47Новини391

Этот материал также доступен на русском

За словами експерта, в Україні сформувався один з найбільших ринків проблемних боргів у Європі.

  • Посилання скопійованоlink copied

Приблизно в 80% випадків непогашення позик пов’язані з умисними діями боржника, який навмисно не повертає кредит. Про це повідомив керуючий партнер групи компаній Investohills Андрій Волков.

«Як правило, великі позичальники, які не платять за кредитами, – це дуже багаті люди. Вони згорнули основну діяльність, але мають паралельний бізнес і наймають кращих адвокатів, щоб ті допомагали їм не повертати борги. Таких серед проблемних боржників – близько 80%», – пояснив Андрій Волков.

Андрій Волков

За його словами, тому в Україні сформувався один з найбільших ринків проблемних боргів у Європі, на якому існують різноманітні схеми, що дозволяють недобросовісним позичальникам не погашати кредити. Так, боржники «перекидають» активи, ліквідують компанії, на які оформлені кредити, влаштовують фіктивні банкрутства. При цьому бізнес може продовжувати працювати, просто він вже переоформлений на інші юридичні особи. Все це відбувається, за словами Андрія Волкова, тому, що в існуючому правовому полі України вигідно вийти на прострочення і не заплатити по кредиту взагалі нічого, затягуючи процеси в судах. При цьому кредитори не мають інструментів для автоматичного стягнення заставного майна.

Так, особливо складно домогтися погашення кредитів від великих компаній-боржників, які підключають всі свої юридичні можливості для того, щоб оскаржити вимоги кредитора. У підсумку, якщо позичальник і повертає борг, то, за словами керуючого партнера, лише невелику його частину.

Довідка про компанію:

Investohills Partners – провідна міжнародна компанія, що спеціалізується на операціях з управління проблемними активами, лідер ринку боргового капіталу України. Заснована в 2009 році, за 11 років компанія перетворилася на найбільшу фінансову компанію України за розміром покупки проблемних боргів банків. Головна спеціалізація компанії – придбання корпоративних кредитних портфелів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Жодних виключень для виконання судових рішень Постанова НБУ не передбачає...

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
На кінець 2022 року доступ до АСВП мають 253 приватні виконавці, або ж 89% від загальної кількості діючих

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Реальну вартість арештованого майна в ході аукціону визначає ринок

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Стадія продажу майна розпочинається із моменту оприлюднення інформації про продаж