Колізії та конфлікти

Банки очікують проблеми з МВФ через законопроєкт про валютну іпотеку, – бізнес-асоціації

29 березня 2021, 16:37Новини187

Этот материал также доступен на русском

У листі бізнес-асоціацій йдеться, що непродумана примусова реструктуризація валютних боргів суперечить принципам ринкової економіки.

  • Посилання скопійованоlink copied

Незалежна асоціація банків України (НАБУ), Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI), бізнес-асоціації EBA та ACC звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням взяти під контроль ситуацію, що склалася навколо прискореного прийняття законопроекту № 4475 «Про внесення змін до розділу IV закону «Про споживче кредитування», повідомляє FinClub.

Так, бізнес-асоціації глибоко стурбовані прискореним ухваленням у першому читанні законопроєкту № 4475, оскільки цей документ, на їх думку, спровокує масові неплатежі за банківськими кредитами, призведе до збитків кредиторів та відповідно до втрати доходів держбюджету, заблокує фінансування бізнесу і стане причиною правового хаосу у судах.

«Однобокий підхід частини народних депутатів до проблематики відносин позичальників і кредиторів із тотальною дискредитацією законних прав кредиторів можуть звести нанівець і програму президента про доступні іпотечні кредити, яка тільки почала впроваджуватися», – йдеться у зверненні.

У листі бізнес-асоціацій йдеться, що непродумана примусова реструктуризація валютних боргів, яка за своїм змістом насправді звільняє валютних позичальників від обов’язку сплати кредитів, суперечить принципам ринкової економіки. Бізнес-спільнота впевнена, що такий підхід прямо порушує зобов’язання України в рамках програми stand-by з Міжнародним валютним фондом та загрожує потенціалу України до залучення іноземних інвестицій.

Також зазначається, що законопроєкт може змінити ставлення багатьох позичальників до виконання своїх обов’язків, а масові неплатежі – це не лише збитки кредитора, а й недоотримані податки державного бюджету та формування передумов для кризових явищ у фінансовому секторі. Таким чином, законопроєкт № 4475 створює безпосередні загрози для макрофінансової стабільності в Україні, вважають в асоціаціях.

Зокрема, асоціації бізнесу категорично не погоджуються із чотирма нормами законопроєкту № 4475:

  • норми, що скасовують раніше ухвалені судами виконавчі документи про стягнення боргів за кредитами. Це, на їх думку, порушує конституційні принципи виконання судових рішень, і руйнує основи держави;
  • норми про реструктуризацію, яка передбачає неналежне оформлення договірної документації між кредитором і боржником. Це, за їх словами, загроза юридичного хаосу в українських судах;
  • норми, які дозволяють застосовувати реструктуризацію стосовно тих боржників, які сумлінно розраховуються за кредитами;
  • пропозиція запровадити новий мораторій на стягнення заборгованості за такими кредитами, що замість вирішення проблеми є великим кроком назад до її консервації.

Так, бізнес пропонує провести реструктуризацію валютних кредитів цивілізованим шляхом, з дотриманням конституційних прав, у відповідності до чинного законодавства, зокрема, Кодексу України з процедур банкрутства. Для цього президент України має посприяти доопрацюванню режиму реструктуризації проблемної заборгованості у профільному комітеті парламенту у такий спосіб, щоб вони не порушували Конституцію України та не створювали загрози для розвитку ринку фінансових послуг та фінансової стабільності в Україні.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.