За кордоном

Байден планує підняти в США податки для багатих майже вдвічі

26 квітня 2021, 11:00Новини336

Этот материал также доступен на русском

За рахунок цього планується покрити більшу частину соціальних видатків у рамках «Американського плану порятунку»

  • Посилання скопійованоlink copied

Президент США Джо Байден запропонує майже вдвічі збільшити граничну ставку податку на приріст капіталу для тих, хто заробляє понад $1 млн – з нинішніх 20% до 39,6%. За рахунок цього планується покрити більшу частину соціальних видатків у рамках «Американського плану порятунку», пише Bloomberg.

Ключові факти

  • У поєднанні з існуючим податком на інвестиційний дохід загальна ставка федеральних податків для багатих інвесторів може скласти 43,4%.
  • Наразі податок на інвестиційний дохід складає 3,8%. За рахунок нього фінансується програма Obamacare – реформа системи охорони здоровʼя.
  • Таким чином, може бути скасоване положення податкового кодексу, згідно з яким податок на прибуток з інвестицій нижчий, ніж із робочої сили. Байден виступав за зрівняння ставок податку на приріст капіталу і податку на прибуток.
  • Очікується, що адміністрація Байдена опублікує пропозицію на наступному тижні.
  • Республіканці наполягають на збереженні податкових пільг 2017 року, введених експрезидентом Дональдом Трампом. Вони стверджують, що нинішня система приросту капіталу заохочує заощадження і сприяє економічному зростанню в майбутньому.
  • На тлі цих новин подешевшали акції на фондових ринках. Індекс S&P 500 впав на 0,9% на момент закриття. Прибутковість десятирічних казначейських облігацій впала до 1,54% з денного максимуму 1,59%.
  • Також через можливе підвищення податків знизилася вартість криптовалют, пише Reuters. Зокрема, біткоїн упав на 10%, до $49 332, а Ethereum на 11%, до $2227.

Контекст

В березні Байден підписав закон про пакет допомоги економіці «Американський план порятунку» на суму $1,9 трлн. Серед іншого пакетом передбачено $400 млрд для одноразових виплат по $1400 для 90% громадян США, які заробляють менше ніж $75 000 на рік. Окрім того, на інфраструктуру планується витратити $2,25 трлн. Також на допомогу державним та місцевим органам влади виділяється $350 млрд. Ці кошти підуть на компенсацію втрат доходів та оплату праці держслужбовцям.

На допомогу аеропортам збираються витратити близько $8 млрд, авіакомпаніям – $15 млрд, барам та ресторанам – $25 млрд. Ще $35 млрд передбачено решті транспортних компаній.

Цей пакет економічних стимулів став третім від початку пандемії та першим за президентства Джо Байдена. План стимулювання економіки на $1,9 трлн може викликати різке зростання інфляції і збільшити рівень боргу, який виріс після торішнього історичного пакету стимулів на $2 трлн, пише CNBC.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
путін власноруч і публічно, якщо не знищив вибудований роками імідж професійного борця з міжнародним тероризмом, то суттєво зашкодив йому

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби