За кордоном

Жителі Сицилії просять мафію “вирішувати” їхні проблеми з боргами

11 червня 2021, 11:16Новини977

Этот материал также доступен на русском

Надважливим інструментом італійської влади у боротьбі з організованою злочинністю є мафіозі, що пішли на співпрацю з поліцією, – так звані “collaboratori di giustizia” (італ. “помічники правосуддя”).

  • Посилання скопійованоlink copied

Минулого тижня з тюрми вийшов сумнозвісний бос сицилійської мафії Джованні Бруска, винний у понад 150 вбивствах. Його звільнення викликало в Італії хвилю обурення: мафіозі у 1992 році привів у дію вибухівку, від якої загинув знаменитий суддя і борець зі злочинністю Джованні Фальконе.

Професор кримінології Оксфордського університету Федеріко Варезе пояснює, чому сицилійська мафія, або “коза ностра”, й досі відіграє важливу роль у житті Сицилії – попри те, що останніми роками держава досягла в боротьбі з нею значних успіхів, – пише ВВС.Україна.

Надважливим інструментом італійської влади у боротьбі з організованою злочинністю є мафіозі, що пішли на співпрацю з поліцією, – так звані “collaboratori di giustizia” (італ. “помічники правосуддя”). Цей спосіб придумав саме суддя Фальконе.

Щоб оцінити місце мафії в сучасному сицилійському суспільстві, варто звернути увагу на оприлюднені в квітні цього року результати розслідування діяльності мафіозного клану Пальяреллі.

Розв’язання проблем

Пальяреллі – це центральний район Палермо, де розташовані головна міська в’язниця, лікарня і кілька будівель місцевого університету. Документи, оприлюднені слідчими, читаються як страшний детектив.

Під заголовком “Суспільний порядок на території” автори описують, як місцеві підприємці періодично звертаються до мафії, щоб повернути вкрадені товари чи невиплачені борги або ж позбутися конкурентів.

Так, влітку 2019 року власника мережі з семи магазинів із продажу господарських товарів двічі обікрали. Він зв’язався з босом клану Пальяреллі та показав йому запис з камери спостереження і надав іншу інформацію про крадіжки. Через тиждень мафія знаходить винних, ті проходять через тортури і зрештою повертають крадений товар. При цьому бізнесмен особисто присутній під час побиття грабіжників.

В іншому випадку власник дорогого бару в центрі міста телефонує босу мафії, коли в його колеги вкрали машину. Автівку повертають власнику вже через п’ять днів.

Відомі випадки, коли представники мафії були присутніми на зустрічі між бухгалтером, власником будинку та мешканцем, який заборгував орендну плату.

Проблеми системи правосуддя

Але як же пояснити той сумний факт, що цілком легальні бізнесмени, які мають хорошу репутацію і економічний статус, просять мафію “вирішувати” проблеми, якими має займатися держава?

Річ у тім, що державна система правосуддя в країні, м’яко кажучи, не є бездоганною. Щоб отримати рішення суду першої інстанції за цивільним позовом, доведеться чекати 527 днів – це найдовше в Європі.

Нещодавно з’ясувалося, що трудова суперечка в місті Вібо на півдні Італії тривала майже 12 років. Вирішення ще однієї схожої суперечки в місті Сабаудія в регіоні Лаціо зайняло 11 років, і за цей час позивач помер.

За даними опитувань, системі правосуддя в Італії довіряють лише 3 з 10 жителів країни і 4 з 10 бізнесменів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?