Проекти та інновації

Уряд має вирішити питання щодо винагороди арбітражним керуючим в умовах воєнного стану, – Тарас Тарасенко

1 квітня 2022, 17:44Новини5293

Этот материал также доступен на русском

В умовах неможливості отримати зароблені кошти, які фактично є оплатою праці, арбітражні керуючі позбавляються можливості утримувати себе і свої сім’ї.

  • Посилання скопійованоlink copied

Наразі склалася ситуація, за якої арбітражні керуючі України не можуть отримати винагороду за виконану роботу (тобто отримати оплату своєї праці) через непроведення відповідних виплат Державною казначейською службою України. Про це у своєму депутатському зверненні наголошує народний депутат, голова МДО «Люди» Тарас Тарасенко.

Як відомо, постановою КМУ №590 від 9 червня 2021 року (зі змінами) «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» визначено черговість платежів за дорученням клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості казначейського рахунку. Відповідно до підпункту 2 п.19, у другу чергу здійснюються виплати на оплату праці працівників бюджетних установ, на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, виплати на соціальне забезпечення тощо.

Втім, як стало відомо народному депутату, органи Державної казначейської служби Україні на місцях наразі не здійснюють виплати арбітражним керуючим коштів, які перебувають на депозитних рахунках суду, в якості винагороди арбітражним керуючим, оскільки вважають такі виплати такими, що відносяться до третьої черги.

«Вважаю таку ситуацією неправильною, оскільки при цьому не враховується особливість статусу арбітражних керуючих, умови та порядок отримання ними, по суті, заробітної плати за свою діяльність», – наголошує Тарас Тарасенко.

Справа в тому, що арбітражний керуючий є суб’єктом незалежної професійної діяльності, особливості та умови здійснення якої визначаються Кодексом України з процедур банкрутства (далі – Кодекс). Оплата їх праці здійснюється в особливому порядку, визначеному Кодексом. Згідно ст. 30 Кодексу, свої повноваження арбітражний керуючий здійснює за грошову винагороду. Цією ж статтею регулюється порядок визначення та оплати грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень у справах про банкрутство.

Так, згідно ч.ч. 7, 8 ст. 30 Кодексу сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі. У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником – юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

При цьому варто зазначити, що грошова винагорода арбітражних керуючих, яка внесена ініціюючим кредиторами або боржниками на депозитний рахунок господарського суду, не є бюджетними коштами. Наявність доказів внесення даних коштів на депозитний рахунок суду є обов’язковою умовою відкриття провадження у справах про банкрутство / неплатоспроможність та є гарантією отримання арбітражним керуючим плати за свою роботу.

В умовах неможливості отримати зароблені кошти, які фактично є оплатою праці, арбітражні керуючі позбавляються можливості утримувати себе і свої сім’ї.

У депутатському зверненні на адресу прем’єр-міністра України Шмигаля Д. А., датованому 1 квітня 2022 року, Т.Тарасенко просить уряд внести зміни до Постанови КМУ № 590, якими віднести до другої черги виплат виплати грошової винагороди арбітражним керуючим з коштів, що авансовані заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу.

Крім того, Тарас Тарасенко звернувся до міністра юстиції Малюски Д.Л. з проханням врегулювати можливість отримання арбітражними керуючими одноразової матеріальної допомоги через послугу «єПідтримка». Наразі АК такої можливості позбавлені.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
У 2021 році динаміка практики щодо притягнення до солідарної відповідальності зросла до 10 справ, а у 2022 – вже до 17

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Зобов'язання з утримання дитини, закріплені в договорах, укладених до введення воєнного стану, так само залишаються чинними та обов'язковими до виконання

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
В першу чергу керівник повинен оцінити стан свого підприємства – провести інвентаризацію та аналіз фінансово-господарської діяльності

Кабмін

Статті • Влада i люди
Директорат розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки підготував відповіді на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного часу.

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Ліквідатори "Богдан Моторс" передали автівки Збройним Силам України