За кордономОгляд ЗМІ

Ціна на нафту може злетіти до $130 за барель: названо причину

18 квітня 2024, 16:46Новини60

Этот материал также доступен на русском

Наразі американська нафта торгується нижче 85 доларів, а нафта марки Brent опустилася нижче 90 доларів за барель

  • Посилання скопійованоlink copied

Війна між Ізраїлем та Іраном може підняти ціни на нафту до нечуваних 130 доларів. Для реалізації цього прогнозу необхідне дотримання кількох умов.

CNBC пише, що значне зростання цін на нафту, за прогнозом Bank of America, до 2025 року може спровокувати пряме бойове зіткнення Ізраїлю та Ірану. Якщо військові дії затягнуться надовго і торкнуться енергетичної інфраструктури, то варто очікувати підвищення цін на “чорне золото” на 30-40 доларів за барель.

При цьому ціна на нафту марки Brent може підскочити до 130 доларів у другому кварталі, тоді як ціна на американську нафту злетить до 123 доларів. Цей сценарій передбачає, що через війну видобуток нафти в Ірані скоротиться на 1,5 мільйона барелів на день

Зрештою ОПЕК+ почне скидати барелі, але це призведе до скорочення вільних потужностей групи. У підсумку 2025 року ціна на нафту марки Brent встановиться на рівні 100 доларів, тоді як американська нафта опуститься до 93 доларів.

Наразі американська нафта торгується нижче 85 доларів, а нафта марки Brent опустилася нижче 90 доларів за барель, оскільки ф’ючерси втрачають прибуток, отриманий напередодні нападу.

Аналітики попередили, що реакція ринку на атаку на минулих вихідних була досить стриманою і “може не відображати середньострокових економічних і геополітичних наслідків” прямого нападу Ірану на Ізраїль.

Bank of America вважає, що масштабна регіональна війна може мати істотний вплив на економіку США і грошово-кредитну політику ФРС. Якщо війна призведе до серйозних перебоїв у постачанні нафти за межами Ірану, і ринок втратить 2 мільйони барелів на добу або більше, то ціни підскочать на 50 доларів за барель.

“Якщо втрати поставок наростатимуть на регіональному рівні, доступ до вільних виробничих потужностей також може виявитися скрутним, тому ціни на нафту, ймовірно, триматимуться вище 150 доларів за барель упродовж кількох місяців”, – прогнозують аналітики банку.

Якщо поточний конфлікт залишиться обмеженою сутичкою, яка не порушить постачання енергоносіїв, то на нафтовому ринку буде додаткова націнка за ризик у розмірі 5-10 доларів за барель, що матиме незначний вплив на економічну і монетарну політику США. Наразі всі чекають, якою буде відповідь Ізраїлю на останню атаку Ірану.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму