СБУ повідомила про підозру окупаційному очільнику Запорізької АЕС

21 березня 2023, 16:15Новини286

Этот материал также доступен на русском

Після захоплення Запорізької атомної електростанції Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову “експлуатуючу організацію АЕС”, яка фактично підпорядковується “Росатому”.

  • Посилання скопійованоlink copied

Служба безпеки України повідомила про підозру нинішньому “очільнику” Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону займав посаду заступника головного інженера.

Про це, як пише Економічна правда, повідомляє пресслужба СБУ в Telegram.

“Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував свою допомогу у війні проти України. Після захоплення Запорізької атомної електростанції Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову “експлуатуючу організацію АЕС”, яка фактично підпорядковується “Росатому”. На цій “посаді” він змушує українських атомників підписувати контракти із псевдоустановою, а також сприяє підключенню електростанції до енергосистеми рф. Також Чернічук був “гостем” на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС”, – заявили в СБУ.

У СБУ також додали, що задокументовано злочинну діяльність російського блогера Артемія Лебедєва, який у червні 2022 року незаконно потрапив на територію ЗАЕС.

Там той відзняв замовний репортаж для кремлівських медіаресурсів щодо захоплення енергооб’єкта та “розганяв” його через свою півмільйонну аудиторію у соцмережах, додали у відомстві.

Крім цього, СБУ викрила на співпраці з ворогом колишнього заступника начальника загону відомчої воєнізованої охорони Запорізької АЕС – він причетний до передачі окупантам матеріальних цінностей підрозділу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім фігурантам про підозру за такими статтями ККУ:

  • псевдоочільнику АЕС ˗ ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • блогеру ˗ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  • колишньому заступнику начальника загону відомчої воєнізованої охорони ˗ ч. 1 ст. 111-2 та ч. 3 ст. 436-2.

“Наразі зловмисники перебувають на тимчасово захопленій частині нашої держави. Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

СБУ наголошує на невідворотності покарання за співпрацю з ворогом”, – резюмували в СБУ.

Нагадаємо, “Енергоатом” звільнив заступника головного інженера ВП ЗАЕС Юрія Чернічука, який також виконував обов‘язки головного інженера станції – підтвердилась інфомація про його “колабораційну та зрадницьку діяльність на користь окупантів

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?