Позиція ВС щодо правового статусу кредитора у справі про банкрутство

25 лютого 2021, 12:02Новини91

Этот материал также доступен на русском

Досить цікавим є питання встановлення статусу кредитора, зокрема, його права на оскарження судових рішень, пов’язаних з процедурою банкрутства боржника.

  • Посилання скопійованоlink copied

Досить цікавим є питання встановлення статусу кредитора, зокрема, його права на оскарження судових рішень, пов’язаних з процедурою банкрутства боржника. Цей аспект розглядався ВС у постанові від 21.09.2020 р. у справі №916/2878/14, – зазначає Владислав Фісун, молодший юрист «Glagos».

Як йдеться у Постанові, набуття статусу кредитора пов’язується з наявністю у особи грошових вимог до боржника, поданих у встановленому законом порядку. ГК України визначає, що кредиторами є особи, які мають підтверджені відповідно до законодавства вимоги до боржника щодо грошових зобов’язань, включаючи кредиторів, вимоги яких повністю або частково забезпечені заставою.

Водночас суд вказує, що ГК України не встановлює автоматичного визнання цих суб’єктів кредиторами у справах про банкрутство, а статус кредитора щодо неплатоспроможного боржника набувається через подачу заяви в порядку, визначеному КУзПБ.

Таким чином, кредитор може набути правового статусу учасника у справі про банкрутство лише за сукупністю встановлених дій, таких як:

  • пред’явлення грошових вимог;
  • доведення свого права вимоги перед судом;
  • розгляд грошових вимог судом (перевірка наявності такого права у кредитора; правомірність його набуття; невтрата цього права у зв’язку з позовною давністю тощо);
  • визнання їх судом.

Тобто особа, яка не здійснює зазначених дій для набуття статусу кредитора, не стає учасником справи та не має права, зокрема, на оскарження судових рішень у межах цієї справи навіть за наявності у неї підтверджених вимог до боржника.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"