Проекти та інновації

Орендарі майна отримали право змінювати цільове призначення за договорами: які нюанси

30 квітня 2021, 16:34Новини183

Орендар так само може змінити одне цільове призначення на декілька різних і навпаки.

  • Посилання скопійованоlink copied

Набрав чинності наказ Фонду державного майна від 22 березня 2021 року №453 «Про затвердження Переліку цільових призначень, в межах яких можливе внесення змін до договорів оренди, укладених до набрання чинності Законом України «Про оренду державного та комунального майна», в частині зміни цільового призначення орендованого майна». Наказ зареєстрований Мін’юстом 06 квітня 2021 року за № 447/36069, зазначає ФДМУ.

Ознайомитись із наказом можна тут.

Так, цей наказ дозволяє орендарям державного та комунального майна, договори яких були укладені до набуття чинності Закону України від 03.10.2019 № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна», вносити зміни до своїх договорів в частині цільового використання орендованого майна.

ФДМУ наголосив на тому, що зміна цільового призначення може здійснюватися лише в межах затвердженого Фондом переліку цільових призначень. Отже, чинне цільове призначення та нове цільове призначення, яке орендар хоче внести в свій договір, мають бути передбачені затвердженим переліком.

Наприклад, якщо орендар використовує приміщення для «розміщення громадського об’єднання», то у такому випадку він не має право на зміну цільового використання майна, оскільки відповідне цільове призначення відсутнє у Переліку. Це так само стосується випадку, якщо договором оренди передбачене таке цільове використання, як «Інше використання нерухомого майна».

Водночас зміни до договору не обмежуються лише одним цільовим призначенням. Орендар так само може змінити одне цільове призначення на декілька різних і навпаки.

Фото взято на сайті Depositphotos.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чимало з державних підприємств залишилися виключно на папері, не працюючи десятиліттями і накопичуючи борги

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чи реально отримати 8 мільярдів від приватизації у 2022 році?

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
У 2020 році київські комерційні комунальні підприємства уклали в системі Prozorro близько 4 тисяч договорів на загальну суму 17,2 млрд грн

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як буде працювати новий сервіс автоматичної оцінки та як безкоштовно дізнатися оціночну вартість квартири, будинку, земельної ділянки чи будь-якої іншої нерухомості.

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як гарантовано виграти приватизаційний аукціон та чому неможливо купити перемогу за хабар