Оновлено окремі вимоги щодо регулювання діяльності банківських груп

10 січня 2022, 10:48Новини565

Этот материал также доступен на русском

Скасовано встановлені нормативи максимального розміру кредитного ризику на одну пов’язану особу та максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами, які не є фінустановами.

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк з урахуванням норм Закону України № 1587-ІХ та положень європейського законодавства змінив окремі вимоги щодо регулювання діяльності банківських груп.

Зокрема, передбачено право відповідальної особи банківської групи під час складання консолідованої звітності банківської групи/субконсолідованої звітності підгрупи банківської групи, розрахунку економічних нормативів банківської групи/підгрупи банківської групи не враховувати звітність учасників банківської групи (крім банків), які мають несуттєвий вплив на діяльність банків – учасників банківської групи.

Також запроваджено вимогу щодо розрахунку операційного ризику кредитно-інвестиційної підгрупи банківської групи з метою його врахування під час розрахунку достатності капіталу кредитно-інвестиційної підгрупи та банківської групи.

Такий розрахунок здійснюватиметься відповідно до вимог Положення про порядок визначення банками України мінімального розміру операційного ризику із застосуванням тестового режиму та поетапного його врахування під час визначення достатності капіталу:

  • 50% – з 29 грудня 2023 року,
  • 100% – з 31 грудня 2024 року.

Крім того, скасовано встановлені для банківської групи нормативи максимального розміру кредитного ризику на одну пов’язану особу та максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами, які не є фінансовими установами.

Також уточнено розрахунок нормативу максимального кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами, який буде здійснюватися відносно регулятивного капіталу. Для уніфікації підходів щодо здійснення консолідованого нагляду за банківськими групами та небанківськими фінансовими групами змінено порядок розрахунку достатності регулятивного капіталу страхової підгрупи банківської групи.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 31 грудня 2021 року № 163 “Про затвердження Змін до Положення про порядок регулювання діяльності банківських груп”, яка набирає чинності з 01 лютого 2022 року.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі