Проблемні борги

“Нафтогаз” заявив про борг “Центренерго” на 2,76 млрд грн

31 жовтня 2022, 09:40Новини225

Этот материал также доступен на русском

Припинення постачання природного газу Трипільській ТЕС не має призвести до припинення її роботи, оскільки основне паливо, яке вона використовує для здійснення своєї діяльності, це вугілля

  • Посилання скопійованоlink copied

“Нафтогаз” повідомив, що загальний розмір заборгованості ПАТ “Центренерго” перед ТОВ “ГК “Нафтогаз України” за спожитий газ станом на 28 жовтня складає 2,76 млрд грн, пише “Енергореформа”.

Як зазначається, борг “Центренерго” за спожитий газ став однією з причин надання “ГК Нафтогаз України” розпорядження оператору газорозподільних мереж АТ “Київоблгаз” відключити зранку 30 жовтня постачання цього ресурсу на Трипільську ТЕС, яка належить “Центренерго”.

У НАК зауважили, що Трипільську ТЕС включено в Реєстр споживачів постачальника “останньої надії” (ПОН), який відповідно до законодавства, має право припинити постачання природного газу споживачу до закінчення визначеного законом граничного строку у разі невиконання ним обов’язку щодо повної та своєчасної оплати вартості ресурсу, який постачається ПОН.

При цьому у НАК висловили думку, що припинення постачання природного газу Трипільській ТЕС не має призвести до припинення її роботи, оскільки основне паливо, яке вона використовує для здійснення своєї діяльності, це вугілля, а газ та мазут є резервним паливом.

Разом з тим у прес-службі НАК звернули увагу, що “Центренерго” не виконало свої договірні зобов’язання та відмовилось від поставки електроенергії на суму 1,8 млрд грн, передбаченої двосторонніми договорами її купівлі-продажу, укладеними з ГК “Нафтогаз України” у грудні 2021 року та лютому 2022 року.

При цьому у “Нафтогазі” зауважують, що компанія здійснила попередні оплати за електричну енергію за березень 2022 року, 4 квартал 2022 року та 1 квартал 2023 року.

Крім того, там також пояснили, що Трипільська ТЕС, на відміну, наприклад, від Зміївської ТЕС “Центренерго”, відсутня у Переліку споживачів електричної енергії та природного газу, які не належать до категорії побутових споживачів і виконують життєвоважливі функції для забезпечення обороноздатності України, затвердженого наказом Міністерства енергетики України № 313 від 14 вересня 2022 року.

“Враховуючи ситуацію, що склалася, “ГК “Нафтогаз України” висловлює свою готовність до конструктивного діалогу та закликає “Центренерго”, НЕК “Укренерго” та Міністерство енергетики невідкладно вирішити питання заборгованості, накопиченої “Центренерго”, а також визначити умови та джерела закупівлі ресурсу для забезпечення потреб підприємств, що виробляють електричну енергію (у т.ч. “Центренерго”)”, – зазначили у НАК.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?