Як вивести кошти з електронного гаманця?

15 червня 2021, 10:41Новини3007

Этот материал также доступен на русском

Недоліками електронних грошей є досить високі комісії за поповнення і виведення електронних грошей. В цей же час платіжні карти припускають комісію тільки по одній з даних операцій.

  • Посилання скопійованоlink copied

Електронні гроші гарантують найвищу анонімність при розрахунках в Інтернеті. Найбільш ефективно їх використовувати для оплати покупок в Мережі. Prostobank.ua розповів про виведення грошових коштів з електронного гаманця, плюси і мінуси таких гаманців.

Що таке електронний гаманець і кому він може бути корисний?

Олексій Морозов, начальник відділу пасивних продуктів і транзакційного бізнесу Банку Кредит Дніпро.

Електронний гаманець є додатком платіжної картки, в якому зберігаються електронні гроші – віртуальні одиниці вартості, які використовуються як засіб платежу і є зобов’язанням, погашати в готівковій або безготівковій формі.

Випуск електронних грошей в Україні можуть здійснювати виключно банки, попередньо погодивши з Нацбанком правила їх використання. Електронні гроші надаються клієнтам або агентам в обмін на готівкові або безготівкові кошти. Банк зобов’язаний погашати випущені ним електронні гроші на вимогу клієнта.

Тетяна Дегтярьова, фахівець управління розробки продуктів роздрібного та малого бізнесу РАДАБАНК.

Електронні гроші, точніше, їх грошова вартість зберігається на електронних носіях – електронних гаманцях. Електронний гаманець можна порівняти з банківським поточним рахунком зі своїм балансом і оборотами, в рамках якого і відбуваються розрахунки.

Істотне зростання ринку обумовлене рядом переваг цього сервісу, які оцінять користувачі, що здійснюють онлайн покупки і платежі, і для яких важливі анонімність, мобільність, економічність і простий функціонал сервісу. Такими користувачами безумовно є велика частина населення України, кожен з нас робить оплату послуг мобільних і інтернет провайдерів, покупки в інтернет-магазинах, оплату комунальних послуг, придбання квитків на подорожі та культурні заходи.

Як вивести гроші з електронного гаманця?

Головна відмінність і перевага електронних грошей від платіжних карт в тому, що відкрити електронний гаманець і поповнити його клієнт може миттєво без відвідування банку. Це дозволяє в найкоротші терміни перевести кошти між електронними гаманцями, а також оплатити товари і послуги у торговців, які працюють з системою.

Недоліками електронних грошей є досить високі комісії за поповнення і виведення електронних грошей. В цей же час платіжні карти припускають комісію тільки по одній з даних операцій. І розмір останніх нижче.

У разі застосування контролюючими органами до незареєстрованих учасників українського ринку жорстких заходів (заборона на оплату товарів з використанням даних систем або арешт рахунків компаній) – у користувачів можуть виникнути складнощі з виведенням коштів з електронних гаманців.

Електронний гаманець за своєю економічною суттю може зрівнятися з окремою валютою на ринку, а платіжні карти – це інструмент віддаленого доступу до рахунку. Але якщо розглядати саме в контексті використання при розрахунках (з точки зору споживача), то ключова різниця в можливості доступу до готівки. У випадку з платіжною карткою цей доступ незрівнянно простіше, ніж у випадку з електронним гаманцем, оскільки виведення коштів з електронного гаманця можливе тільки через канали, які мають договірні відносини з емітентом електронних грошей. Іншими словами, електронні гроші змушені повернутися в традиційні канали – тобто банківську систему. І далеко не завжди у систем електронних грошей є контрактні відносини у всіх країнах, де використовуються дані електронні гроші.

У той же час, електронні гаманці, хоча і мають меншу географію використання, дозволяють простіше реалізувати зв’язки між торговцем і споживачем, а також не мають географічних кордонів.

Якщо говорити про ризики, то безпосередньо самі гаманці ризиків не несуть. Типова сфера їх використання – обслуговування фінансових розрахунків в електронних каналах. Особливо це актуально для транснаціональних операцій – там, де використання традиційних способів розрахунків ускладнене, або через регуляторні вимоги і обмеження, або просто незручно.

Таким чином, ризиком для клієнта є тільки ймовірність неотримання послуги, за яку проведена оплата через електронні гроші. Також можна спроектувати ситуацію, що система електронних грошей перестане функціонувати і клієнт не зможе вивести з неї кошти. Однак ці ризики не виглядають істотними з урахуванням того, що велика частина операцій проводиться для разових угод в сегменті С2С.

Переваги використання електронного гаманця

Головна перевага електронного гаманця – можливість здійснювати безпечні розрахунки в інтернеті. Поповнивши його одним з доступних способів: платіжною карткою, через термінал, спеціальною карткою або через банк, ви можете розплачуватися онлайн, не вводячи дані своєї основної картки. Так ви позбавите себе від побоювань, що вони будуть вкрадені і використані інтернет-шахраями.

Зручність оплати в інтернеті

При оплаті карткою онлайн користувач повинен кожен раз вводити її номер і CVV код, а в деяких випадках – ще й дату випуску і закінчення терміну дії карти, ім’я її власника. Якщо в потрібний момент пластика не виявиться під рукою, а його власник забуде щось з цих даних, то операція може зовсім не відбутися.

Такі проблеми не знайомі власникам електронних гаманців: при оплаті їм не потрібно вводити велику кількість даних, головне – пам’ятати пароль від свого гаманця і, в деяких випадках, мати під рукою мобільний телефон.

Гроші з гаманця можна перевести в готівку

Ще одна перевага електронних гаманців, вигідно відрізняє їх від, припустимо, віртуальних платіжних карт – можливість перевести в готівку кошти з рахунку. Вивести віртуальну валюту можна різними способами: через банк або платіжну карту, грошовий або поштовий переказ на своє ім’я, або через «дилерів» – спеціальні центри з переведення в готівку електронних грошей.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму