ФДМУ продасть 80% переданих йому активів

19 жовтня 2022, 13:40Новини444

Це майно може стати дуже корисним малому і середньому бізнесу

  • Посилання скопійованоlink copied

Фонд держмайна необхідно реформувати в інвестиційного оператора, щоб іноземні інвестори обрали його в якості партнера в Україні. Водночас стратегія Фонду полягає у тому, щоб продати 80% того майна, яке йому вже передано.

Про це заявив голова Фонду Рустем Умєров.

«Що потрібно зробити з Фондом держмайна? Потрібно зробити з нього інвестиційного оператора, щоб іноземні інвестори обрали його в якості партнера в Україні», – розповів Умєров.

Він зазначив, що у Фонду є багато маленьких майнових комплексів, і більшість з них у дуже віддалених куточках нашої країни. Це майно може стати дуже корисним малому і середньому бізнесу.

Також є близько 7,6 млн квадратних метрів державної нерухомості, тобто Фонд може стати великим оператором нерухомого майна. Інвестор може його купити, через 10 років перетворити в real estate інвестмент траст, додав Умєров.

«Також в управлінні Фонду держмайна є понад 50 тис. гектарів земель. Ми разом із Міністерством агропромполітики хочемо зробити земельний банк. Ми хочемо з’єднати всі землі, які є під управлінням держави. Запропонувати інвесторам вже зараз, щоб вони орендували це землю», – розказав Умєров.

«Ще є багато підприємств, які колись були зірками своїх галузей, але зараз не працюють і приносять збитки. І тому ми їдемо до великих інвесторів на Близький Схід і у США і кажемо: у вас є експертиза є експертиза в нафті, газі, нафтохімії, а тому подивіться, будь ласка, на український сектор нафтохімії, подивіться на сектор добрив. І якщо ви як суверенний фонд або як приватний фонд, у якого є гроші, експертизи, знання, можливості, – ви зможете прийти до нашого ринку. Ми раді будемо вас бачити. Тому я прихожу до Кабміну і до Верховної Ради і кажу, що треба відкрити велику приватизацію, щоб залучити кошти, бо вже є реальна можливість інвестицій», – також підкреслив він.

Умєров зазначив, що зараз стратегія Фонду в тому, щоб продати 80% того майна, що є. Фонд поки не управляє всім державним майном, яке є в країні. Є десь 3600 державних підприємств або установ, із яких 80% або 90% не працюють, і вони розподілені між приблизно сотнею державних управителів.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чимало з державних підприємств залишилися виключно на папері, не працюючи десятиліттями і накопичуючи борги

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чи реально отримати 8 мільярдів від приватизації у 2022 році?

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як буде працювати новий сервіс автоматичної оцінки та як безкоштовно дізнатися оціночну вартість квартири, будинку, земельної ділянки чи будь-якої іншої нерухомості.

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як гарантовано виграти приватизаційний аукціон та чому неможливо купити перемогу за хабар

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чим малі порти України можуть бути цікавими для інвесторів та чому приватизація цих об’єктів дозволить залучити інвестиції у їхній розвиток

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Влада i люди
Нового керівника ЧМП міністр інфраструктури Владислав Криклій призначив 30 квітня 2021 року